Mensen met een reumatische ontstekingsziekte kunnen ontstekingsremmende medicatie voorgeschreven krijgen. Een deel van deze medicijnen heeft als bijwerking een verminderde weerstand en/of afweer en voor deze mensen gelden de quarantaineregels dus ook. Het Erasmus MC meldt op zijn site dat het algemene advies is bij (zeer) milde klachten de medicijnen door te gebruiken. Bij matig tot ernstige infecties kun je de reumamedicijnen tijdelijk stoppen. Stop niet zonder overleg met uw arts met de reumamedicatie, waarschuwt het Erasmus MC. “Je loopt risico op een opvlamming. Diverse reumamedicijnen zoals methotrexaat en biologicals kunnen door het werkingsmechanisme van deze medicijnen zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties. Bij een matig tot ernstige infectie gekenmerkt door nieuwe luchtwegklachten en toenemende kortademigheid en/of koorts raden wij u aan uw volgende dosering reuma medicatie uit te stellen totdat u contact heeft gehad met uw arts. Dit geldt niet voor prednisolon, een prednisolon dosering mag u nooit zonder overleg met uw arts overslaan.”
RIVM onduidelijk over quarantaineregels verminderde weerstand
Saskia Munneke waarschuwde de redactie van ReumaMagazine. “Toen ik positief bleek te zijn, moest ik even huilen, maar ik bleef er tamelijk rustig onder. Misschien kwam het door het feit dat ik om ons heen zag dat Omikron een mild verloop had, maar op dat moment was ik niet echt bang.” Het was de telefoniste van de GGD die met de verrassende mededeling kwam: “Mevrouw, nu u positief getest bent op corona moet u vanwege uw onderliggende ziektes veertien dagen in isolatie blijven. De veertien dagen-isolatie geldt voor mensen met een zwakke weerstand zoals u. Maar ook doordat u het medicijn methotrexaat gebruikt, moet u zich aan deze regel houden.” De reden waarom mensen met een verminderde weerstand langer in isolatie moeten blijven, werd ook uitgelegd. “Bij mensen met een verminderde weerstand duurt het langer voordat het lichaam het virus heeft weggewerkt. U kunt dus langer besmettelijk zijn.” Saskia ging op de site van het RIVM op zoek naar informatie. Daar wordt wél gesproken over veertien dagen isolatie, maar er wordt niét uitgelegd dat het bij mensen met een verminderde weerstand langer duurt voordat het virus is verdwenen.
Saskia mag inmiddels weer naar buiten. Zij reageerde in het laatste nummer van ReumaMagazine op het onderzoek van Reade naar Covid-19 bij mensen met auto-immuunziekten. Beide artikelen lees je hier.
Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.