“Nooit gedacht dat ik de koning een keer live zou spreken”, schrijft Annemiek in haar nieuwsbrief. “Dat gebeurde wel op woensdag 13 april. Samen met 11 andere mensen mocht ik in gesprek met onze koning over de impact van corona. We spraken over de keuzes die ik door mijn reumatoïde artritis maak in mijn werk. Waar let ik op, wat vind ik spannend, welke risico's vind ik acceptabel. En wat vertel ik tegen mijn opdrachtgevers. Het was een mooi gesprek met een zeer betrokken koning. Erg leuk om dit een keer mee te maken.”

Corona is bedreiging voor gezondheid

Voor grote groepen mensen betekent het weer opengaan van de samenleving na corona een bedreiging voor hun gezondheid. Voor mensen die in verband met hun aandoening of beperking geen vaccinatie kunnen krijgen of bij wie een vaccin niet werkt. Of mensen bij wie de onderliggende aandoening zo ernstig kan opleven bij een coronabesmetting dat het levensbedreigend kan zijn.

Zelf zorgen voor veilige omgeving

Tot de groep met een kwetsbare gezondheid horen onder andere mensen met een auto-immuunziekte. Veel deelnemers aan het gesprek met de koning benadrukten dat mensen aan de buitenkant niet kunnen zien dat zij een ziekte of aandoening hebben. Als deze mensen weer naar buiten willen, moeten zij zelf zorgdragen voor een veilige omgeving: afstand houden, locaties vermijden, mondkapjes dragen. Ook hun familieleden moeten nu extra goed oppassen, en kunnen ook minder deelnemen aan de ‘open’ samenleving.

Rustige winkeltijden

Hun verzoek is oog te hebben voor kleine en grotere aanpassingen in de maatschappij zodat zij kunnen deelnemen, bijvoorbeeld rustige winkeltijden en alleen een regiotaxi kunnen gebruiken waarbij de chauffeur een mondkapje draagt.

Koning toonde begrip

De koning toonde begrip voor de problemen waar mensen tegenaanlopen. Hij stelde dat meedoen voor deze kwetsbare mensen moeilijker is dan de buitenwereld misschien denkt.