Die boodschap geven verschillende zorgverleners en patiënten mee aan minister Kuipers van VWS. In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwden zij voor de nadelige bijwerkingen van NSAID’s.

Voorbeelden van NSAID’s zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac. Een NSAID werkt pijnstillend, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Ook gaat het pijn en zwelling van gewrichten en pezen tegen. Omdat NSAID’s ontstekingsremmend werken, worden ze regelmatig ingezet bij reumatische aandoeningen, waaronder reumatoïde artritis en jicht. Ook kun je NSAID’s gebruiken bij artrose, spierpijn en griep- of verkoudheidsklachten.

NSAID’s kunnen gepaard gaan met vervelende bijwerkingen. Zo kunnen door het gebruik ervan maagklachten optreden, zoals maagzweren of maagdarmbloedingen. Daarnaast vergroten NSAID’s de kans op trombose, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en nierfalen. Deze bijwerkingen kunnen al optreden bij een kortdurend of eenmalig gebruik. Bovendien kan de interactie tussen NSAID’s en andere reguliere medicijnen negatieve gevolgen hebben. Het combineren van een NSAID met bijvoorbeeld bloeddrukverlagers of antidepressiva kan extra bijwerkingen geven of deze versterken. Ook kan het combineren van NSAID’s met andere geneesmiddelen een negatief effect hebben op de werking ervan.

Eind vorig jaar behandelde de Tweede Kamer een wetswijziging over NSAID’s. Kamerlid Joba van den Berg diende een amendement in om het breder beschikbaar stellen van NSAID’s uit de wetswijziging te schrappen. Om dit amendement te steunen ondertekende organisaties van artsen, apothekers, consumenten en patiënten een brief aan minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarin benadrukken zij de verhoogde gezondheidsrisico’s door het gebruik van NSAID’s.

Het hele bericht van apothekersorganisatie KNMP over de bredere beschikbaarheid van NSAID’s lees je hier.