Vooral als het om acute klachten gaat, heb je nauwelijks aarzelingen. Maar als het geneesmiddelen of vaccinaties betreft die je gebruikt om een ziekte te voorkomen, wordt het al een stuk lastiger. Als je je niet ziek voelt, is het moeilijker om jezelf te motiveren om geneesmiddelen of vaccinaties te gebruiken. Denk aan de discussies rondom het Astra-Zenena vaccin dit voorjaar. Hoe kun je een fatsoenlijke afweging maken tussen de voor- en nadelen van een geneesmiddel? 

Van den Bemt over geneesmiddelen

Hoogleraar Farmacie Bart van den Bemt schreef hierover in ReumaMagazine 4-2021. Wie een preventief geneesmiddel gaat gebruiken, wil eerst de voordelen ervan weten. Gelukkig is er op basis van wetenschappelijk onderzoek best veel bekend over het effect en daarmee de voordelen van een geneesmiddel. Neem bijvoorbeeld het aspirientje, oftewel acetylsalicylzuur. Veel mensen met hartklachten gebruiken een lage dosis aspirine om nieuwe hartklachten te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je 50 mensen met doorgemaakte hartklachten aspirine geeft, je hiermee één hartinfarct voorkomt. Dit getal, dat je 50 mensen moet behandelen om één succes te hebben met je geneesmiddel, noemen wetenschappers de ‘number needed to treat’ of te wel ‘aantal mensen dat je moet behandelen om één succes te boeken’. Hoe lager de number needed to treat, des te effectiever het geneesmiddel. Bij een laag number needed to treat hoef je immers maar weinig mensen te behandelen om succes te boeken. Als je kijkt naar de impact van een hartinfarct, is een number needed to treat van 50 voldoende om mensen met hartziekten aspirine te adviseren.

Niet de moeite waard

Andersom geldt ook. Hoe hoger de number needed to treat, des te minder effectief het geneesmiddel is. Als je bijvoorbeeld besluit om aspirine te geven aan alle volwassenen, ook al hebben ze nog nooit hartklachten gehad, dan moet je meer dan 1500 mensen aspirine laten slikken om één hartinfarct te voorkomen. In zo’n geval is het niet de moeite waard om iedereen aspirine te geven.

Lees hier het hele artikel.Â