Dat zegt Carla Vos, adjunct-directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Zij legt uit: “Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat medicijnen zorgen voor meer handen aan het bed. Ontzettend belangrijk, want personeelstekort is bij onze vergrijzende bevolking hét knelpunt in de zorg. Dat tekort staat op nummer een bij Nederlanders, als het gaat om ‘zorgen om de zorg’, bleek onlangs uit een representatief onderzoek. Optimale inzet van medicijnen reduceert het personeelstekort in de zorg met 14 procent. Denk hierbij aan voorbeelden als slimme medicijndispensers en therapietrouw. Voor de meeste arbeidsbesparende ideeën is regie, samenwerking en zeker ook financiering nodig. En daar wringt de schoen. We wéten allemaal dat we hier zwaar op moeten inzetten, maar het komt onvoldoende van de grond. Dit vraagt niet om weten en praten, maar om doen.”
“Om het arbeidsbesparende effect van medicijnen optimaal te kunnen beoordelen en inzetten, hebben we ook het Zorginstituut nodig. Zij kijken nu al of een nieuw geneesmiddel z’n geld waard is. Het zou goed zijn als zij daarnaast vaststellen hoeveel handen aan het bed het bespaart.”
Vertrouwen
“De minister zegt dat we een klein land zonder farmaceutische industrie zijn, maar dat ligt anders. In een toonaangevend TNO-rapport wordt farma als snelst groeiende industrietak van ons land gezien, die een economische bijdrage kan leveren aan de economische groei van Nederland. Onze huidige life sciences & health sector is goed voor een jaarlijkse exportwaarde van 50 miljard euro en 104.000 banen, waarvan 65.000 direct of indirect voor de geneesmiddelensector.
De uitdagingen in de zorg zijn te groot om met de ruggen naar elkaar toe te staan. Laten we de kracht en waarde van medicijnen onderkennen, elkaar vertrouwen en samenwerken.”