Wat doet vitamine B6?

Vitamine B6 (pyridoxine) is een wateroplosbare vitamine. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Ook regelt vitamine B6 de werking van bepaalde hormonen. Verder is vitamine B6 nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en de zenuwen.

Ons lichaam kan vitamine B6 niet zelf aanmaken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk en melkproducten. De meeste mensen halen voldoende vitamine B6 uit hun voeding. Om gezond te blijven is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B6 voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 1,5 milligram.

Dagdosering voor vitamine B6

Supplementen met vitamine B6 zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar bij de drogist, apotheek en in de supermarkt. Vanaf 1 oktober 2018 staat in de Warenwet dat in supplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag mag zitten. Hierbij is rekening gehouden dat je ook vitamine B6 uit je voeding haalt. De maximale hoeveelheid vitamine B6 in een supplement voor kinderen is lager.

Wat als je te veel vitamine B6 binnenkrijgt?

Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen via normale voeding. Veel (gezonde) mensen slikken vitaminesupplementen met vitamine B6 naast hun reguliere voeding. Als je een lange tijd veel vitamine B6 binnenkrijgt, kan dit soms schade veroorzaken aan de zenuwen in armen en/of benen. Dit heet perifere neuropathie. Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt regelmatig meldingen hiervan. De klachten zijn te herkennen aan tintelingen, een doof gevoel of pijn in handen en/of voeten. Als je met het supplement stopt kan het weken of zelfs maanden duren voordat de zenuwschade is genezen, maar klachten kunnen soms ook blijvend zijn.

Heb je klachten bij het gebruik van vitamine B6 of twijfel je of je extra vitamine B6 kunt gebruiken, bespreek dat dan met je arts of apotheker.

Dit artikel is geschreven door Gerda Weits en Corine Ekhart, werkzaam bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Lees hier het hele artikel uit ReumaMagazine 3-2024.