Tussen 2007 en 2011 heerste er in Nederland, met name in de provincie Noord-Brabant, Q-koorts. “Ongeveer 20 procent van de mensen die toen Q-koorts kreeg, heeft daar gezondheidsklachten aan overgehouden, waaronder chronische vermoeidheid. We noemen dit Q-koortsvermoeidheidssyndroom”, vertelt onderzoeker Anouk Vroegindeweij die de studie coördineert. De vraag waarom sommige mensen chronisch vermoeid blijven na hun besmetting terwijl anderen snel weer opknappen is een van de belangrijkste vragen die de onderzoekers hopen te beantwoorden. Het is bovendien een actuele vraag, aangezien chronische vermoeidheid ook voorkomt bij mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus.
Onderzoek vermoeidheid onder jongeren in coronatijd
Het onderzoek onder jongeren met jeugdreuma is eind 2020 gestart en heeft dus grotendeels in coronatijd plaatsgevonden. Een deel van het onderzoek gaat over of de vermoeidheidsklachten verminderen met behulp van een persoonlijk leefstijladvies of een voedingsadvies. Voor het onderzoek volgen de deelnemers twaalf weken lang het ene advies en vervolgens twaalf weken lang het andere advies. Met welk advies ze beginnen wordt door loting bepaald.
De onderzoekers vragen zich af of sommige adviezen lastiger worden om op te volgen als de samenleving weer terug naar normaal gaat. “In het algemeen zijn de deelnemers heel enthousiast over de adviezen die zij krijgen, maar volgen zij deze ook op als zij weer intensiever gaan deelnemen aan de maatschappij, weer hele dagen naar school gaan, hun vrienden weer vaker zien? Door corona hadden de jongeren meer gelegenheid om hun eigen tempo te bepalen en hun grenzen beter te bewaken. Daar staat tegenover dat er met het normale leven weer meer structuur komt en dat is iets wat veel jongeren fijn vinden. De tijd zal het dus leren!” Wil je meer weten over dit onderzoek, lees dan het artikel uit ReumaMagazine 7-2021.
Een paar dagen geleden postte Anouk op LinkedIn: “Bedankt Judith Urban voor het mooie stuk over ons onderzoek naar chronische vermoeidheid in het wilhelmina kinderziekenhuis (WKZ)! Super om over dit belangrijke onderwerp te mogen vertellen in ReumaMagazine.” Ook vraagt zij om meer deelnemers: “We zoeken overigens nog volop controledeelnemers voor dit onderzoek. Mocht je tussen de 12 t/m 29 jaar oud zijn en geen last hebben van chronische vermoeidheid, neem dan een kijkje op https://lnkd.in/gXDpyaTJ of stuur een mailtje naar a.vroegindeweij@umcutrecht.nl.”