Door Gerda Weits, Jette van Lint en Hajar Aharouay

Triamcinolonacetonide behoort tot de groep medicijnen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Als injectie is het bekend onder de naam Kenacort-A. Deze injecties worden op drie manieren gebruikt: plaatselijk in of rond een gewricht, in de huid of in een spier. Bij een injectie in een spier is het de bedoeling dat triamcinolonacetonide effect heeft in het hele lichaam. Een injectie met Kenacort-A remt onder andere ontstekingen en vermindert de pijn. Triamcinolonacetonide wordt ingespoten als behandeling van aandoeningen waarbij plaatselijke ontstekingsverschijnselen een rol spelen, zoals bij gewrichtsklachten, bijvoorbeeld schouderklachten, tenniselleboog, jicht en reumatoïde artritis. Maar ook bij verschillende huidaandoeningen zoals bij lupus erythematodes, psoriasis en littekens. Soms wordt het gebruikt bij bepaalde hand- en polsklachten, zoals artrose van de hand en carpale tunnelsyndroom.

Bijwerkingen triamcinolonacetonide

Behalve het gewenst effect kan dit middel ook bijwerkingen geven. Gelukkig krijgt niet iedereen hiermee te maken. Een bekende bijwerking als gevolg van opname van de stof in het lichaam is weerstandsverlaging. Dan bestaat er een verhoogde kans op een infectie. Ook komt hoofdpijn en staar voor. Bij toediening in of rond een gewricht of de huid kunnen er ook zogenaamde prikplaatsreacties voorkomen. Bijvoorbeeld pijn of irritatie waar geprikt is. Of er vormt zich een abces. Ook kan de huid donkerder of juist lichter worden.

Deukje op de prikplek

Naast de bekende prikplaatsreacties kan er op de plaats van de injectie ook een deukje in bijvoorbeeld de bil of arm ontstaan. Dit noemen we ook wel subcutane atrofie. Een bijwerking die niet in de bijsluiter staat. Subcutane atrofie ontwikkelt zich meestal 1-4 maanden na injectie. Vaak verdwijnen deze klachten binnen een jaar na ontstaan, maar dit is niet altijd het geval. Soms is een behandeling bij een plastisch chirurg nodig.

Meldingen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving meldingen van een deukje in de huid op de injectieplaats waar triamcinolonacetonide werd ingespoten. Mensen gebruiken verschillende omschrijvingen voor deze bijwerking. De een omschreef het als een grote deuk op de injectieplaats, de ander als ingevallen huid of dat het lijkt of de huid is weggevreten. Op de Word Cloud bij dit artikel kun je een beeld krijgen van de termen die melders gebruikten in hun omschrijving. Deze bijwerking heeft misschien niet direct invloed op de gezondheid van de patiënt, maar kan wel ontsieren en daardoor als belastend worden ervaren.

Bespreken van bijwerkingen

Gelukkig heeft niet iedereen die Kenacort-A krijgt toegediend te maken met bijwerkingen. Veel patiënten hebben baat bij een behandeling met Kenacort-A. Heb jij last van bijwerkingen? Bespreek deze met jouw arts of apotheker. Vraag voor een behandeling welke bijwerkingen er te verwachten zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen. Hieronder vallen ook vaccins en geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Lareb signaleert risico’s van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk en verzamelt en verspreidt ­kennis hierover. Medewerkers van Lareb schrijven geregeld ­artikelen over bijwerkingen van reumamedicatie voor ReumaMagazine. De auteurs van dit artikel, Gerda Weits, Jette van Lint en Hajar Aharouay, werken bij Bijwerkingencentrum Lareb.