Rosalie is de trotse ambassadeur van Emma at Work. “Ik wil jongeren die net de diagnose jeugdreuma hebben gekregen, inspireren om die kracht ook te voelen.” Ze was pas anderhalf jaar oud toen haar ouders te horen kregen dat ze jeugdreuma heeft. “Ik kan me daar zelf natuurlijk weinig van herinneren.” Scherp op haar netvlies staan wel de vervelende onderzoeken en de operaties die ze als jong meisje onderging. “Zo ingrijpend is het om gedag te zeggen tegen je ouders vlak voor een operatie.”
Afleiden met grappige opmerkingen
De artsen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht leidden haar met grappige opmerkingen af. Zo maakte kinderreumatoloog Wietze Kuis het grapje dat hij precies kon horen en voelen wat Rosalie als ontbijt had gegeten. “Wow, wat vond ik dat cool! Vanaf dat moment wilde ik ook ‘reumadokter’ worden, of eigenlijk: kinderen helpen!” Ze werd geen reumatoloog maar zet zich op andere manieren voor kinderen en jongeren in. “Ik weet door mijn reuma dingen over mijn lichaam die ik liever niet had geweten of pas als ik veel ouder ben. Ik ben daardoor sneller volwassen geworden. Dat vind ik achteraf niet vervelend. Mijn bagage maakt dat ik tot anderen doordring. Ik hoef het daardoor niet meer over koetjes en kalfjes te hebben maar ik kan meteen tot de kern komen: je bent geen chronisch zieke, maar iemand die er toe doet. Iemand met een prachtig verhaal.”
Over jeugdreuma praten hélpt
Emma at Work is het podium waarop Rosalie met haar missie jongeren kan bereiken. Emma at Work ondersteunt jongeren met een fysieke aandoening naar een zelfstandige toekomst door de kloof te dichten tussen deze jongeren en de maatschappij. Rosalie is er trots op ambassadeur te zijn. “Over mijn ziekte praten heeft me écht geholpen. Het vertellen van mijn verhaal levert nu energie en motivatie om door te gaan. Ik wil iedereen ervan doordringen dat hun verhaal hun kracht is.”
Meer weten over Emma at Work? Kijk op www.emma-at-work.nl. Op deze site zijn ook de blogs van Rosalie te lezen.