Blikopeners heet het initiatief waarmee ReumaNederland koken voor mensen met reuma makkelijker en leuker wil maken.

Een voorproefje

Anita Witzier geeft vele tips. “Wanneer ik zin heb in aardappelen, maar schillen even een ‘no go’ is, gooi ik de aardappeltjes (in de schil) op een bakplaat en laat de hete oven het werk doen. Dat kan ook met groenten. Op die manier bespaar je jezelf een zware pan met water, het afgieten etc. Groenten schoonmaken en hup, op de bakplaat! Ze worden er bovendien lekkerder van.”

Kruiden

Hoe ga je om met het fijnsnijden van kruiden? Anita Witzier: “Kruiden beetpakken en fijnsnijden is soms een ‘crime’. Mijn hakmes biedt dan uitkomst; met weinig kracht en minimale grip beweeg ik het snijvlak over de kruiden en hoppa! Maar, zorg er dan wel voor dat het mes goed scherp is.”

Komkommer schillen

Schil de komkommer met een kaasschaaf of dunschiller, die kan vaak twee kanten op bewegen. En: liever geen blokjes snijden? Schaaf plakken! Het gaat toch de blender in.

Aardappelen schillen

Kook de aardappelen en laat 10 seconden afkoelen in ijswater, daarna kan je de schil er zo aftrekken en eventueel verkruimelen voor de aardappelsalade!

Ei pellen

Kook de eieren en laat vervolgens 5-10 seconden schrikken in ijswater. Doe het ei in een afsluitbaar bakje en schudden maar! De schil komt heel makkelijk los. Je kan het ei ook over het aanrecht heen en weer rollen tot de hele schil gebarsten is.

Dit zijn nog maar een paar van de tips die Anita Witzier voor je heeft. Zij dook met ReumaNederland de keuken in om keukentips en recepten te verzamelen die lief zijn voor je handen. Want voor ruim 2 miljoen mensen met reuma zijn alledaagse dingen, zoals koken, niet altijd vanzelfsprekend.

Nieuwsgierig? Bekijk hier Anita’s keukentips en vraag direct haar favoriete zomerrecepten aan. Veel plezier in de keuken!