“We staan weer met beide voeten op de grond en realiseren ons nu ook hoe belangrijk de zorg voor ons lichaam is", aldus Anita Sanders. "We zijn liever voor ons immuunsysteem en boosten onze weerstand. Want hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. En als je toch ziek wordt, helpt het immuunsysteem je om sneller te herstellen. Een goede leefstijl en een overdacht voedingspatroon helpen om het immuunsysteem in goede conditie te houden.” 

Anita Sanders over ingrediënten voor een gezond leven

Anita weet als geen ander hoe kwetsbaar je bent als je reuma hebt. “Het verbaast me dan ook niet dat de cijfers uitwijzen, dat we ons in deze coronatijd veelal netjes aan de regels houden. De uitbraak onder ons is niet significant groter dan bij anderen, al zijn we door reuma kwetsbaar. Toch is het slim om gezonder te gaan leven.” Anita somt een aantal ‘ingrediënten’ voor een gezond leven op. “Vers en onbewerkt voedsel bevat de meeste vitaminen en mineralen. Goede bronnen voor vitamine C zijn onder andere rode paprika, broccoli, boerenkool, spruitjes, witlof, sinaasappel en kiwi. Onze weerstand is gebaat bij een goede vochtbalans. Probeer elke dag anderhalf tot twee liter water te drinken. Een groot deel van ons immuunsysteem zit in de darmen. Vezelrijk eten bevordert de spijsvertering en voedt de goede darmbacteriën.”

In beweging blijven

En tot slot raadt Anita aan om veel naar buiten te gaan en in beweging te blijven. “Al is dat helaas in strijd met het advies veel thuis te blijven. Dat toont dan weer aan dat de pandemie ook nadelen heeft…”