Stichting Je Leefstijl Als Medicijn geeft trainingen om zelfredzamer te worden en je te ondersteunen bij gedragsverandering om een hogere kwaliteit van leven te bereiken. Ook ervaringsdeskundige ‘Kom Verder Ambassadeurs verspreiden de boodschap van deze stichting. Een van hen is Bertha Maat die op haar 29ste de diagnose reumatoïde artritis kreeg. Ze was toen net gestart met een eigen verloskundepraktijk. “Ik was mijn studiebeurs nog aan het aflossen en financieel zat ik behoorlijk diep.” Toen ze de diagnose kreeg, zei de specialist ‘ik ga u morgen opnemen’. Bertha antwoordde onmiddellijk: “ik dacht het niet, ik heb een eigen praktijk, dat kan ik niet zomaar laten liggen.” Bertha zette door en bleef na de diagnose nog vijf jaar werken als verloskundige. “Maar het werd wel heel duidelijk dat de hectiek die dat soms opleverde, geen goede combinatie was met het hebben van reumatoïde artritis.” Daarom volgde ze in de tussentijd een opleiding, zodat ze les kon geven aan kraamverzorgenden en studenten verzorging. Na het stoppen van haar verloskundige praktijk werkte ze nog vijf jaar in het onderwijs. In 1995, tien jaar na de diagnose RA, kwam het onverbiddelijke einde. “Ik was al drie keer afgekeurd en belandde definitief in de WAO. De emoties kwamen toen pas echt naar boven.”

Leefstijl als Medicijn omarmd

Bertha heeft geknokt en nu, ondanks de dagelijkse pijn, geleerd om met haar reumatoïde artritis om te gaan. “Het helpt dat ik mijn hond geregeld moet uitlaten.” Klagen ligt niet in haar aard. En stoppen met werken ook niet. Bertha is actief gebleven als ervaringsdeskundige, onder andere binnen het programma patiëntenparticipatie bij ZonMw en als patient research partner bij verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Ook was ze trainer bij de zelfmanagementcursus Reuma Uitgedaagd. “Met al die activiteiten ga ik echt wel weer eens over mijn grenzen heen, maar dat weerhoudt me niet. Ik rust dan drie dagen lang uit, met een tevreden glimlach op mijn gezicht.”
Bertha heeft Je Leefstijl als Medicijn omarmd. “De arts schrijft voor om een goede balans te creëren tussen blijven bewegen en ontspanning naast het gebruik van medicijnen. Die medicijnen moeten op tijd en op de juiste manier worden ingenomen. Ik, en niet de arts, ben degene die dat allemaal dagelijks moet uitvoeren. Als dat niet lukt, moet ìk het initiatief nemen de arts of de reumaverpleegkundige om advies te vragen.”

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.jeleefstijlalsmedicijn.nl.