Kiki Bakker was 36 toen ze de diagnose reumatoïde artritis kreeg. “Ik keek natuurlijk meteen op internet. Dat werd een teleurstelling. Ik zag alleen maar mensen waar ik mezelf niet in herkende. Ik dacht echt: hallo, ik ben midden 30 en ik heb een kind. Er is veel meer mogelijk dan dat ik nu lees.” En dat was de prikkel die leidde tot haar leven nu.
“Ik geloof dat als we meer voor onszelf durven te kiezen, en meer rust inbouwen, we juist veel meer kunnen bereiken. Dat heb ik zelf ervaren en ik mag nu in mijn coachwerk anderen daarmee helpen. Zodat er meer vrouwen hun ambities leven én dat heel ontspannen doen.” Na dat eerste moeilijke half jaar van zoeken wie je nog bent met een ziekte, besloot Kiki haar ambities en wensen niet in de vuilnisbak te gooien. Ze kreeg met haar man een tweede kind én runt nu een succesvol bedrijf. “Denk nu niet dat ik geen slechte dagen heb of zelfs wel eens een enorme terugval. Integendeel! Maar als het tegenzit, heb ik de instrumenten om het roer weer om te gooien en me beter te voelen. Dat krijg ik voor elkaar door prioriteiten te stellen. Ik heb moeten leren eerst aan mezelf te denken en dan pas aan de rest. Dat is heel anders dan we gewend zijn, maar het werkt wel. Ik krijg vaak van klanten zonder chronische ziekte te horen, dat het ze helpt om dat ook te doen. Het is binnen onze maatschappij van druk en stress een opdracht voor iederéén.”
Kiki maakte van de nood een deugd: ze is nu expert in gedragsverandering, stress en zelfzorg. Na jarenlange ervaring in de Rotterdamse en Haagse politiek zette ze haar kennis en ervaring van gedragsverandering in op haar eigen leven met reuma. Met die ervaring kan ze nu mensen coachen die in een drukke high pressure-omgeving hun rust willen bewaken.