Je leefstijl heeft veel invloed op je kwaliteit van leven. Als je let op jouw voeding- en beweegpatroon, kun je je gezonder voelen. Ook hoe je slaapt en hoeveel stress je hebt, heeft invloed op hoe je je voelt. Daarom is ontspanning belangrijk. De Vereniging van Tietze- en Costochondritispatiënten richt zich nu op de voeding. Een verantwoord voedingspatroon is één van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonde levensstijl. Dit najaar worden aan mensen met Tietze en/of costochondritis voedingsdagboekjes uitgedeeld. Je gaat een aantal weken lang alles noteren wat je eet en drinkt. Daarnaast wordt gevraagd naar je pijn, je vermoeidheid en je activiteit. Zo hoopt de vereniging meer inzicht te krijgen in de rol die voeding speelt in het dagelijks leven van deze mensen.

Meer over Tietze en Costochondritis

De vereniging roept op om “ons, maar ook zeker jezelf een blik op de invloed van je eetpatroon te gunnen! Je hoeft hiervoor niks te veranderen in je eetpatroon, alleen alles te noteren wat je op een dag binnenkrijgt.” Voor meer informatie of als je een voedingsdagboekje wilt ontvangen, stuur dan een mail met je naam en adres naar medischadvies@tietze.nl. Lees ook het dossier in ReumaMagazine 7-2019 over het syndroom van Tietze en Costochondritis.

Leefstijl voor mensen met reuma

In ReumaMagazine wordt vaak geschreven over leefstijl voor mensen met reuma. In het dossier in ReumaMagazine 4 van dit jaar is onder andere aandacht besteed aan Voeding Leeft. Dit jaar startte Voeding Leeft een leefstijlbehandeling speciaal voor mensen met reuma. Deelnemers krijgen handvatten aangereikt om een nieuwe, gezonde leefstijl te ontwikkelen die een positief effect heeft op bijvoorbeeld de vermoeidheid die veel mensen met reuma ervaren. In hetzelfde dossier kun je lezen over Plants for Joints, het leefstijlonderzoek van Reade naar de invloed van een programma op basis van plantaardige voeding bij mensen met reumatoïde artritis, artrose en mensen met een verdenking op reuma. Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen mensen met reuma zichzelf gezond(er) eten. In de studie Plants for Joints wordt gekeken naar het effect van een plantaardig dieet, lichaamsbeweging, stressreductie en een beter slaappatroon op reuma en artrose en op proefpersonen die een verhoogd risico hebben op reuma. We schreven al vaker over dit onderzoek. Dit dossier kun je hier lezen.