“Als we het over voeding hebben, kijken we breder dan het eten dat op ons bord ligt. Het gaat om alle dingen in het leven die ons lichaam, hart en geest voeden. Zoals slapen, ontspanning en beweging”, zegt Anne-Marie Ernst van Voeding Leeft in ReumaMagazine 4. “Leef! met Reuma neemt mensen met reuma mee op een intensieve leefstijlreis om ze te leren ontdekken wat een gezonde leefstijl doet met hun ziekte. In deze drie maanden dompelen we de deelnemers letterlijk onder in presentaties, recepten, podcasts, animaties, beweegoefeningen, slaap workshops en yogasessies. Na het programma volgt er om de twee à drie maanden een herhalingssessie die de deelnemers moet helpen om het leefstijlprogramma in hun eigen leven in te passen.”

Nog meer in ReumaMagazine 4

Er is nog meer te lezen in ReumaMagazine 4. Wil je meer weten over bijwerkingen van biologicals? Lareb monitorde ze en ReumaMagazine doet verslag. Hoogleraar Farmacie Bart van den Bemt vertelt hoe je de voor- en nadelen van geneesmiddelen tegen elkaar kunt afwegen. Het platform Reuma Talk maakt onbegrip bij jongeren met reuma bespreekbaar. 

Geen koorts betekent niet: geen corona

Fina Vona vertelt in deze ReumaMagazine over de wel heel nare ervaring die zij had met corona: eerder dit jaar raakte ze besmet met het virus. Omdat het officiële gezondheidsadvies luidt dat je bij afwezigheid van koorts (temperatuur lager dan 38 graden Celsius) thuis moet uitzieken, nam ze geen contact op met haar arts… Ze voelde zich steeds zieker. “Ik was zo wanhopig en voelde mij zo slecht dat ik besloot om de huisartsenpost te bellen, want inmiddels had ik zelf wel in de gaten dat dit allesbehalve een normale griep was. En toen volgde de openbaring. De huisarts die ik aan de lijn kreeg, zei dat mijn biological de koorts onderdrukte. Mijn thermometer gaf 37,7 aan, maar dat betekende volgens haar dat ik eigenlijk over de 40 graden koorts had!” Nog diezelfde avond kwam er iemand langs om haar te onderzoeken. Fina lag zes dagen en nachten lag ze aan de zuurstofpomp op een Covid-verpleegafdeling. Ze is weer thuis en aan de beterende hand. Via ReumaMagazine wil ze mensen met antireumamedicijnen op het hart drukken om bij ernstige coronaklachten een arts te raadplegen, ook als ze geen koorts lijken te hebben.