Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Onder haar leiding wordt onder andere onderzoek gedaan naar placebo- en nocebo-effecten bij chronische pijn. Lees de artikelen in ReumaMagazine 7-2021 en in ReumaMagazine 3-2018

Deel van de zorglast wegnemen

Technologische oplossingen kunnen een deel van de zorglast wegnemen en de kwaliteit van zorg verbeteren. En dat is hard nodig, want de houdbaarheid van het zorgstelsel staat onder druk. Dat concludeerde de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid in een onlangs verschenen rapport. Nederlanders gebruiken steeds meer en duurdere zorg. Als deze ontwikkeling aanhoudt, verdrievoudigen de zorgkosten in de komende veertig jaar. En dan moet één op de drie mensen in de zorg werken, vergeleken met één op de zeven nu. “Er moet goed worden samengewerkt tussen wetenschappelijke disciplines en tussen de wetenschap en de zorgpraktijk,” zegt prof. dr. Frank Willem Jansen, voorzitter van Medical Delta. “De negen Medical Delta-hoogleraren die op 2 november werden geïnstalleerd, laten zien dat het kan. Of het nu gaat om preventie, om het eerder stellen van de juiste diagnose, om de bestrijding van volksziekten als artrose of kanker of om de gezondheid van bevolkingsgroepen te verbeteren: technologie kan een belangrijke rol spelen wanneer de arts en ingenieur elkaar goed verstaan.”

Andrea Evers officieel Medical Delta-hoogleraar

Andrea Evers is nu ook officieel Medical Delta-hoogleraar Healthy Society, verbonden aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit in Rotterdam. Medical Delta is een samenwerkingsverband van meer dan 350 wetenschappers van de Universiteit Leiden, het LUMC, de TU Delft, Erasmus Universiteit en het Erasmus MC, en vier Zuid-Hollandse hogescholen. Samen met bedrijven en overheden werken zij aan technologische oplossingen voor duurzame zorg. Dit gebeurt met vijftien interdisciplinaire wetenschappelijke programma’s en met praktijkgerichte field- en living labs. Medical Delta vormt hiermee de spil van het Health & Technology-ecosysteem in Zuid-Holland en daarbuiten. Klik hier voor meer informatie.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.