Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Artrose werd lange tijd beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van ouder worden dat alleen kon worden verholpen door een operatie. Een nieuwe kijk op artrose leert dat er effectieve niet operatieve behandelmogelijkheden zijn. Deze behandelingen staan centraal tijdens dit congres over fysiotherapie bij artrose in Leerhotel het Klooster in Amersfoort.
Wilfred Peter
Het congres staat onder leiding van Wilfred Peter. Peter is fysiotherapeut en werkzaam op de reumarevalidatie bij Reade. Hij combineert zijn werk bij Reade met dat van onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hierdoor kan zijn klinische ervaring gecombineerd worden met ervaringen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van reumatologie. Ook is hij voorzitter van de Stichting ReumanetNL. “ReumanetNL is voortgekomen uit de behoefte van mensen met reuma die een fysiotherapeut of oefentherapeut in hun directe omgeving zoeken die deskundig is op het gebied van reuma. Het doel is om de kwaliteit van de behandeling en de zichtbaarheid van deskundige fysio- en oefentherapeuten te verbeteren.”
Kwaliteitscriteria
Fysio- en oefentherapeuten die aangesloten zijn bij ReumanetNL moeten in het bezit zijn van een geldige registratie. Zij moeten kunnen aantonen dat zij geaccrediteerde scholing hebben gevolgd op het gebied van reumatologische zorg. Ook dienen zij zich regelmatig bij te scholen. ReumanetNL checkt jaarlijks of de aangesloten leden nog steeds voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria. Wilfred Peter: “Behalve naar opleiding kijken we bijvoorbeeld ook of de therapeuten hun patiënten behandelen volgens officiële behandelrichtlijnen en of hun praktijkruimte geschikt en toegankelijk is voor mensen met reuma. We verwachten bovendien dat onze leden actief meedoen aan netwerkbijeenkomsten waar ze hun kennis en ervaring kunnen delen met elkaar en met andere beroepsgroepen in de reumazorg. Denk aan artsen, verpleegkundigen, reumaconsulenten, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers. Het kan voorkomen dat sommige fysio- en oefentherapeuten nog niet aan alle gestelde kwaliteitscriteria voldoen. In dat geval krijgen ze drie jaar de tijd om eventuele hiaten op te vullen. Gedurende deze periode zijn ze aspirant-lid.”
Fysiotherapeuten die meer willen weten over het congres, kunnen dat hier vinden.
Nederland telt ruim 34.000 geregistreerde fysiotherapeuten (bron: KNGF). Daarnaast zijn er meer dan 1.800 oefentherapeuten lid van de VvOCM, de beroepsvereniging van oefentherapeuten.