Op 27 juni maakten ze tijdens het Zin in Zorg Filmfestival op een confronterende manier, maar zeker ook met een knipoog, duidelijk welke cultuurverandering ze beogen in korte filmpjes. Die avond gingen vier korte films in première die een aantal artsen samen met regisseur Jasper Scholten hebben gemaakt. In sketches werd duidelijk waar dokters dagelijks tegenaan lopen én wat hun ‘droomscenario’ is. Herkenbaarheid alom, zo bleek uit de discussie met de deelnemers: ‘Waarom maken we eigenlijk zoveel uren?’ en ‘Waarom is intervisie niet gewoon vanzelfsprekend?’ De avond maakte één ding duidelijk: (jonge) artsen willen zelf het verschil maken en een cultuurverandering aanjagen. Nieuwsgierig? Kijk hier een van die filmpjes.

Oorsprong Zin in Zorg

In 2019 namen VvAA, De Jonge Specialist (DJS), de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH) het initiatief voor Zin in Zorg. Aanleiding was een onderzoek van DJS, waaruit bleek dat één op de vier jonge artsen overweegt met de opleiding te stoppen vanwege de hoge werkdruk en het gevoel te weinig tijd te hebben voor de patiënt. Met Zin in Zorg willen jonge artsen op een positieve manier laten zien dat het anders kan. “We kunnen klagen over wat er niet goed gaat, maar willen liever zelf het verschil maken. Ik voel me aangesproken door de frisse wind die vanuit Zin in Zorg door het zorglandschap waait. Door dingen bespreekbaar te maken, kunnen we bijdragen aan een cultuurverandering”, aldus huisarts Noor Hamstra. 

zin in zorg

Basis voor een vervolg

Alle leidraden, handreikingen en aanbevelingen zijn hier te vinden en vormen de basis voor een vervolg in samenwerking met bestuurders, beleidsmakers en opleiders. Tijdens het Zin in Zorg Filmfestival werden de belangrijkste aanbevelingen toegelicht in de filmpjes, waarna de deelnemers samen in gesprek gaan over de vraag wat nodig is om de cultuurverandering verder te brengen. 

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.