Kramer probeert al sinds 2013 om fibromyalgie op de Kameragenda te krijgen. Zij richtte het burgerinitiatief Erken Fibromyalgie op om erkenning te krijgen voor deze aandoening. De oorzaak van fibromyalgie is nog niet bekend en een duidelijke behandeling is er (nog) niet. Dat betekent dat mensen met fibromyalgie vaak tegen de muur lopen. Zo heeft de uitkeringsinstantie UWV een ‘argwanende houding’ tegenover deze mensen. Lees ook het interview in ReumaMagazine 04/05-2020. Met haar columns in Reumamagazine 1-2021 en 3-2021 hield Natalie ons op de hoogte van de voorgang.

Hugo de Jonge: 'meer inzet voor bekendheid fibromyalgie'

Voor een burgerinitiatief heb je minstens 40.000 handtekeningen nodig van mensen die je steunen. Inclusief hun naam, adres en geboortedatum, want het moet controleerbaar zijn. De eerste poging die Natalie jaren geleden deed om dit aantal handtekeningen te verzamelen, mislukte omdat ze niet de juiste gegevens bij de handtekeningen had gezet. Doorzetter Natalie begon opnieuw en kreeg het toen wel volgens alle regels voor elkaar. Bij een burgerinitiatief mag het onderwerp dat je op agenda wilt zetten, de afgelopen twee jaar niet al in de Tweede Kamer zijn behandeld.
De Kamer sprak, en dat deden alle partijen van links tot rechts, met groot respect over het burgerinitiatief van Natalie. “Zonder u hadden we het er vandaag niet over gehad”, zei minister De Jonge, die ook beloofde zich in te zetten voor meer bekendheid over de ziekte waar zeker 340.000 mensen aan lijden. D66-Kamerlid Marijke van Beukering noemde burgerinitiatieven “de kern van onze democratie”. Zij vindt het heel belangrijk dat Nederlanders kwesties kunnen aankaarten “waar in de Kamer onvoldoende over wordt gesproken.”

Wordt vervolgd!