Etanercept is een biological voor de behandeling van reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en spondyloartritis (ziekte van Bechterew). Het onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Hierdoor nemen pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten af en is er minder kans op gewrichtsschade. Behalve reacties op de prikplek, infecties, allergische reacties, vorming van auto-antilichamen, jeuk en koorts behoort hoofdpijn inmiddels tot de meest gerapporteerde bijwerkingen bij dit middel.

Hoofdpijn niet altijd bijwerking etanercept

Gelukkig krijgt niet iedereen die etanercept gebruikt, te maken met hoofdpijn of andere bijwerkingen. Voor veel patiënten is etanercept een goed geneesmiddel. Voor die mensen die wél last kregen van hoofdpijn, is deze bijwerking nader onderzocht. Hoofdpijn, maar ook spanningshoofdpijn en migraine, is een veelvoorkomende klacht. In de huisartsenpraktijk is hoofdpijn een van de meest voorkomende klachten, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Van alle kinderen en (jong)volwassenen heeft ongeveer de helft wel eens hoofdpijn en vrouwen hebben over het algemeen meer hoofdpijn dan mannen. Hoofdpijn heeft vele oorzaken waaronder griep en verkoudheid, slecht slapen en stress. Meestal is de oorzaak niet ernstig.

Meldingen Lareb

De meldingen van hoofdpijn als bijwerking van etanercept werden doorgegeven door zowel etanercept-gebruikers als van zorgverleners via het online meldformulier (www.lareb.nl) en via de Monitor biologische geneesmiddelen. In totaal heeft Lareb inmiddels 40 meldingen van hoofdpijn ontvangen bij etanercept. Omdat hoofdpijn een klacht is die los van medicijngebruik ook vaak voorkomt en natuurlijk andere oorzaken kan hebben, moest zorgvuldig worden bekeken of het ontstaan van de hoofdpijn te maken had met het moment van toedienen van etanercept. Lees hier het hele artikel. 

Stop niet zomaar met jouw medicijnen wanneer je last krijgt van bijwerkingen, maar bespreek klachten altijd met arts of apotheker.