RoActemra wordt vooral voorgeschreven bij ernstige vormen van reuma, zoals gewrichtsreuma, spierreuma  en jeugdreuma. Ook wordt het middel gebruikt bij patiënten die immuuntherapie (CAR-T ) tegen kanker krijgen en door de therapie last hebben van ernstige ontstekingsreacties (Cytokine Release Syndrome (CRS)). Het Europees medicijnagentschap EMA is in augustus gestart met de beoordeling van tocilizumab voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. In Nederland behandelden onder meer artsen van het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen en Heerlen ernstig zieke patiënten met (een combinatie van) cortisosteroiden, eventueel aangevuld met tocilizumab.

RoActemra in december weer leverbaar

Tocilizumab is een ingewikkeld middel om te maken. Het is daarom niet mogelijk om in korte tijd meer RoActemra te maken en te voldoen aan de wereldwijde vraag. Omdat het moeilijk is om het medicijn te maken is het niet mogelijk om het middel op korte termijn door andere leveranciers te laten maken. Ook kunnen apothekers tocilizumab niet zelf bereiden.

Beschikbaarheid in Nederland

RoActemra is in Nederland nog beschikbaar als voorgevulde pennen en spuiten. Mogelijk moeten patiënten bij tekorten wisselen van de pen naar de spuit of andersom. Het medicijn in de intraveneuze vorm (via infuus gegeven) is beperkt op voorraad. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) kijkt naar een ander medicijn voor coronapatiënten. Hiermee wordt waarschijnlijk het tekort voor patiënten met een ernstige vorm van reuma en voor patiënten met CRS opgevangen.