Onderzoekers van Reade ontwikkelden het leefstijlprogramma Plants for Joints voor mensen met gewrichtsaandoeningen. Het gaat om de vraag of een levensstijl op basis van volwaardige plantaardige voeding, minder stress en regelmatig bewegen, reuma tot rust kan brengen en pijn kan verminderen bij mensen met artrose zodat zij beter kunnen functioneren.
Met Plants for Joints heeft Reade een leefstijlinterventie samengesteld gebaseerd op drie pijlers: plantaardige voeding, beweging en stressmanagement. Initiatiefnemer Dirkjan van Schaardenburg, hoogleraar Reumatologie bij het Amsterdam UMC en werkzaam als reumatoloog bij Reade, is gespecialiseerd in het voorspellen en voorkómen van reuma in het beginstadium. Hij is al langer overtuigd van de gedachte dat leefstijl een prominentere rol zou kunnen spelen in de behandeling van reumatische aandoeningen.

Afzonderlijke studies Plants for Joints

De afzonderlijke studies waarin het onderzoek nu is opgedeeld, zijn: 
-    Mensen met reumatoïde artritis (RA): 84 deelnemers hebben het vier maanden durende programma afgerond. De resultaten worden later dit jaar gepresenteerd.
-    Mensen met artrose in knie en/of heup in combinatie met het metabool syndroom. Deze comorbiditeit uit zich vaak in overgewicht. Veel mensen met het metabool syndroom gebruiken medicijnen tegen hoge bloeddruk. Ook kunnen zij een verhoogde bloedsuikerspiegel en/of een hoog cholesterolgehalte hebben.
Voor deze studie zijn de onderzoekers nog op zoek naar deelnemers! Meer informatie op www.reade.nl/plantsforjoints.
-    Mensen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis. Deze mensen hebben nog geen gewrichtsontstekingen, maar ervaren wel gewrichtsklachten én hebben ACPA-antistoffen in hun bloed. Ook voor deze groep zoeken de onderzoekers nog deelnemers. Meer informatie op www.reade.nl/plantsforjoints.
-    Er is een vergelijkbare studie gestart bij mensen met jicht en overgewicht. Deze studie richt zich op de vraag of plantaardige voeding onder individuele begeleiding van een diëtiste leidt tot minder jichtklachten. Aanmelden kan via jicht@reade.nl.