Dat vrouwen met reuma moeilijker zwanger worden en meer risico lopen op complicaties tijdens hun zwangerschap, ontdekte onderzoekers van het Erasmus MC al eerder. Voor het eerst heeft wetenschappelijk onderzoeker Perez nu aangetoond dat ook de vruchtbaarheid van mannen in de vruchtbare leeftijd en met een kinderwens voor problemen kunnen zorgen. Ze krijgen significant minder kinderen dan gezonde mannen in dezelfde levensfase. Perez: “Een man zonder reuma krijgt in zijn leven gemiddeld 1,7 kinderen, blijkt uit cijfers van het CBS. Mannen die nog vóór hun vruchtbare jaren inflammatoire artritis krijgen, krijgen er gemiddeld 1,3. Dat is echt een groot verschil.”

Advies voor mannen met kinderwens

Luis Perez startte zijn onderzoek ruim twee jaar geleden. Hij kreeg hulp van 628 mannen, die patiënt zijn in acht ziekenhuizen in Zuidwest Nederland. Perez vraagt of meer mannen hem willen helpen om in de toekomst een goed onderbouwd advies te kunnen geven aan mannen met reuma met een kinderwens.

Stoppen met MTX

Op dit moment moeten mannen drie maanden voordat zij een kind willen verwekken stoppen met het gebruik van methotrexaat (MTX). Er is namelijk een kans dat MTX aangeboren afwijkingen bij het kind veroorzaakt. De meeste studies naar de effecten van MTX op de vruchtbaarheid zijn echter alleen bij vrouwen gedaan. Bij mannen is nauwelijks onderzoek gedaan. Het kan dus zijn dat mannen onnodig stoppen met de behandeling als zij een kinderwens hebben. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar het effect van MTX op sperma. De iFAME-MTX studie is een case-control studie waarin het effect van MTX op de mannelijke vruchtbaarheid wordt onderzocht. Hiervoor worden mannen (18-55 jaar) gezocht die gaan starten met een behandeling met MTX of die al meer dan een jaar wordt behandeld met MTX (≥ 15 mg/week).

Doe mee aan onderzoek naar vruchtbaarheid van mannen

Ga jij beginnen met een MTX (methotrexaat) behandeling of gebruik je MTX? Help dan de onderzoekers van het Erasmus MC. Je bezoekt het Erasmus MC drie keer : één keer voordat je met MTX begint en twee keer na twaalf weken behandeling. Gebruik je al meer dan 1 jaar MTX? Dan bezoek je het Erasmus MC twee keer. Tijdens een bezoek vul je vragenlijsten in en is er lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en spermaonderzoek. Er verandert niets aan jouw behandeling als je meedoet. En je kunt je ook altijd bedenken en stoppen met het onderzoek.

Wil je meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie. Vraag je reumatoloog of dermatoloog contact met ons op te nemen of stuur ons een mail: ifame@erasmusmc.nl. In ReumaMagazine 7-2021 komt een artikel over dit onderwerp.