Chronische vermoeheid is een veelvoorkomend probleem bij alle reumatische aandoeningen.

Vermoeidheid wordt beïnvloed door nogal wat factoren. Hoogleraar psychologie Rinie Geenen verwoordt het als volgt: “Denk aan een speelgoedmobiel. Als één onderdeel beweegt, dan beweegt de rest ook. Bij het ene mobiel wordt de beweging vooral bepaald door één zwaar onderdeel, bij andere mobielen zijn veel kleine onderdelen even zwaar en bepalend voor de bewegingen. Zoals elk mobiel anders is, zo verschillen mensen van elkaar. Daarom moet je eerst ontdekken welke factoren belangrijk zijn voor het beïnvloeden van jouw moeheid.”

Geenen benoemt zeven factoren die vermoeidheid beïnvloeden. “Bij de ene persoon weegt de ene factor zwaarder dan bij een ander. Bedenk welke factor bij jou de meeste invloed heeft op vermoeidheid en ga daarmee aan de slag.”

De zeven factoren zijn ernstig overgewicht, ziekteactiviteit door bijvoorbeeld ontstekingen, dag-nachtritme en slapen, lichaamsbeweging, emoties en negatieve gedachten, pijn en een invloed die nog niet genoemd is. 

Lees meer over reuma en vermoeidheid.

Met het boekje ‘Moeheid aanpakken reumatoïde artritis’ van Rinie Geenen kan iedereen met  chronische vermoeidheid zijn voordeel doen. Lees hier meer over dit onderwerp.

Iris Bodewes opende met haar onderzoek naar de biologische oorzaken van moeheid nieuwe deuren geopend. Voor het eerst heeft zij met een innovatieve techniek aangetoond dat ernstige vermoeidheid als het ware een biologische vingerafdruk achterlaat die gemeten kan worden in het bloed. Lees hier meer over dit onderwerp.

'Onderzoeksagenda Jeugdreuma levert wat op'

Ben je jong en gezond? Help jongeren met jeugdreuma! Lees hier hoe je kunt helpen.