De aanleiding van de studie is Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS), vertelt Anouk. “Tussen 2007-2011 heeft er in Nederland een Q-koortspandemie plaatsgevonden, met name in de provincie Noord-Brabant. Ongeveer 20% van de mensen die destijds Q-koorts kreeg, heeft daar op de lange termijn gezondheidsklachten aan overgehouden, waaronder chronische vermoeidheid. Dit noemen we QVS.”
Vermoeidheidsonderzoek extra belangrijk door covid
“Al zijn we nu een aantal jaren verder, er is toch nog veel wat we niet weten over QVS. Vooral waarom sommige mensen QVS hebben ontwikkeld terwijl anderen snel weer opknapten, en hoe we mensen met QVS het beste kunnen helpen grip te krijgen op de klachten. Dit zijn belangrijke vragen waarop we nog geen duidelijk antwoord hebben. En die vragen zijn in de covid-pandemie extra belangrijk geworden.”
Er is nog niet eerder onderzoek naar QVS onder jongeren gedaan. In dit onderzoek wordt gekeken naar:
- Kunnen we lichamelijke/biologische aanwijzingen vinden voor waarom sommige jongeren chronische vermoeidheidsklachten hebben ontwikkeld?
- Kan een persoonlijk leefstijladvies en/of dieetadvies helpen om grip te krijgen op de vermoeidheidsklachten?
Deze vragen worden niet alleen bij QVS gesteld maar al veel langer ook bij jeugdreuma. Bij jeugdreuma speelt bovendien de vraag hoe het kan dat de vermoeidheidsklachten bij sommige jongeren blijven terwijl de jeugdreuma stabiel/rustig is.
Deelname aan vermoeidheidsonderzoek
De niet-vermoeide broer, zus, vriend of vriendin doet mee aan het eerste onderdeel van het onderzoek. Daarin kijkt het onderzoeksteam of het in het lichaam kan zien wie er vaak heel moe is (en wie niet). Helpt dit te verklaren waar chronische vermoeidheidsklachten vandaan komen? Dat wordt onderzocht door middel van het verzamelen en vergelijken van bloed, speeksel, ontlasting en plukjes haar bij jongeren met chronische vermoeidheidsklachten en niet-vermoeide broers, zussen of vrienden. Die laatste groep wordt gevraagd om één keer naar het ziekenhuis toe te komen om bloed te laten prikken en speeksel, ontlasting en een plukje haar in te leveren. Ook vul je een paar vragenlijsten in. Daarna is deelname afgerond. Voor deelname krijg je reiskostenvergoeding en een bedankje.
Ben je tussen de 12 tot en met 29 jaar oud, kun je Nederlands spreken, schrijven, lezen en luisteren, ben je niet ernstig moe en heb je geen last hebt van chronische vermoeidheid, doe dan mee! Help de onderzoekers en mail naar Anouk.
Je krijgt snel een reactie!
Lees meer in Reuma van A tot Z.