Behandeling van handartrose

Reumatoloog Calin Popa en onderzoeker Els van den Ende ontvangen een subsidie van bijna 630.000 euro voor onderzoek naar de behandeling van handartrose met ontstekingsremmers, die eens per drie of vier maanden worden geïnjecteerd in de bilspier. Veel mensen met handartrose ervaren grote beperkingen in hun functioneren. Uit eerder onderzoek bij patiënten met artrose in de heupen bleek een eenmalig injectie in de bilspier met methylprednisolon, een ontstekingsremmend medicijn, een veilige behandeling te zijn die klachten van patiënten gedurende drie maanden verminderde. Helaas werd het effect van herhaalde injecties bij patiënten met heupartrose niet verder onderzocht.

In deze studie onderzoeken Popa en Van den Ende het effect van dit medicijn op pijn, functioneren en veiligheid bij handartrose.

Dosering JAK-remmers bij ontstekingsreuma

Reumatoloog en klinisch farmacoloog Noortje van Herwaarden en onderzoeker Maike Wientjes ontvangen een subsidie van bijna 650.000 euro voor onderzoek naar Janus–kinase (JAK)-remmers. Dit zijn medicijnen die worden ingezet voor diverse soorten ontstekingsreuma. Hoewel ze effectief zijn, kunnen JAK-remmers bijwerkingen veroorzaken zoals infecties en een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Uit eerder onderzoek blijkt dat bij andere reumamedicijnen de dosis vaak kan worden verlaagd als de ziekte rustig is. Hierdoor verminderen ook de bijwerkingen, terwijl de werking van het medicijn behouden blijft. In het onderzoek wordt onderzocht of ditzelfde ook geldt bij JAK-remmers.

Deelnemers aan de studie hebben een vorm van ontstekingsreuma, gebruiken een JAK-remmer en ervaren een rustige ziekte.

De studie zal worden uitgevoerd in samenwerking met verschillende andere Nederlandse ziekenhuizen.

Patiëntenselectie deelname

Patiënten die in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek worden te zijner tijd benaderd via hun behandelend arts.