Ondanks de altijd aanwezige pijn in haar gewrichten studeerde de 23-jarige Nijmeegse met succes af aan de fotografie-opleiding. Met haar foto’s wil ze onzichtbare ziekten zichtbaar maken. Voor het begrip en de acceptatie die ze zelf zo vaak mist. En daar wil ze verbetering in brengen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor anderen.
‘Ach, kun jij dit even tillen voor me? Jij bent jong en gezond.’ Lisa Kraaijeveld hoort het geregeld. Op het oog geen gek verzoek aan de 23-jarige Nijmeegse. Maar juist dát is nou zo lastig: bij tillen, duwen, trekken en allerlei dagelijkse handelingen zit reumatoïde artritis haar in de weg terwijl je dat aan de buitenkant niet aan haar kunt zien.
“Mensen kunnen zich moeilijk voorstellen hoe ik me voel en dat snap ik echt. Je ziet niks aan me. ’Maar hoe kapot en lamlendig jij je voelt met griep, zo voel ik mij op de slechte momenten’, vertel ik mensen. Zo kunnen zij zich beter inleven.”
Hoe Lisa onzichtbare ziekten zichtbaar maakt? “Ik laat chronisch zieken voor mijn camera de bewegingen maken waarbij ze de beperking of pijn ervaren. Daarvan maak ik tien foto’s heel snel achter elkaar en door die op een rij te zetten wordt de ziekte ‘zichtbaar’. De afwijkingen zijn voor mensen die de symptomen niet herkennen onzichtbaar, maar door de fotoserie wél te zien.”
Met meer kennis komt meer begrip, redeneert Lisa. “Ik heb me ook alleen gevoeld, puur doordat niemand in mijn omgeving weet wat ik doormaak. Graag exposeer ik mijn foto’s om mensen te informeren en zo bij te dragen aan nog meer inclusie van mensen met chronische ziekten. Dat doen we in Nederland al super goed en daar ben ik heel dankbaar voor. Maar het kan altijd nóg beter.”
Elk jaar, op 12 oktober, is het Wereldreumadag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor mensen met reuma.
Lees hier meer over Lisa.