Voor bijna de helft van de Nederlanders die zorg nodig had in het buitenland leverde dat problemen op omdat zij zorgkosten moesten voorschieten of een deel van de zorgkosten zelf moesten betalen.

Aanvullend verzekerd?

In het onderzoek werd ook gevraagd of Nederlanders voldoende verzekerd zijn voor zorg op vakantie in het buitenland. 46% van de Nederlanders is aanvullend verzekerd voor zorg in het buitenland via hun reisverzekering. 33% is aanvullend verzekerd voor zorg via de aanvullende verzekering van hun zorgverzekeraar. 8% van de Nederlanders is niet aanvullend verzekerd voor zorg in het buitenland en 12% weet niet of ze verzekerd zijn.

Extra kosten?

Vanuit de basisverzekering is men verzekerd voor zorg in het buitenland maar alleen voor de kosten die in Nederland worden vergoed. Wanneer de zorgkosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, zonder dat men aanvullend verzekerd is, moeten de kosten zelf betaald worden. Een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering kan al die extra kosten voorkomen.

In veel andere landen verloopt de zorgverlening heel anders dan in Nederland. Soms hoeven artsen niet eens te behandelen als de betaling niet gegarandeerd is. Het is daarom belangrijk dat wanneer er iemand iets overkomt, diegene contact opneemt met de hulpverleners van de Nederlandse Alarmcentrales. Zij kennen de lokale gebruiken en procedures en hebben in no time alles geregeld. Zo wordt voorkomen dat er problemen ontstaan door plaatselijke bureaucratie.