Het eerste nummer van ReumaMagazine in 2023 staat bomvol onderwerpen.

Hospital Hero

Zo gaat het dossier over de Hospital Hero app. Deze gratis app begeleidt sinds 2021 kinderen van 4 tot 10 jaar op een leuke en speelse manier voor, tijdens en na hun zorgreis in het Willem-Alexander KinderZiekenhuis (WAKZ) in Leiden. Doel is kinderen af te leiden en te zorgen dat ze zich op een fijne manier kunnen voorbereiden? Zo kunnen de kinderen in de app met het door hun gekozen dier thuis alvast een handeling oefenen, zoals het meten en wegen. Eenmaal in het ziekenhuis biedt de app veel afleiding. Kinderen kunnen op zoek naar virtuele dieren die zijn verstopt in verschillende ruimtes op de polikliniek.

In de Sint Maartenskliniek in Nijmegen zijn ze ervan overtuigd dat met eHealth de zorg voor jicht beter en slimmer kan. Jeffrey van der Ven, onderzoeker bij de research afdeling, legt uit waarom.

Je leefstijl als medicijn

Corine Heijneman ontdekte wat een groot verschil verandering van leefstijl kan maken. Ze veranderde van iemand die zich vooral richt op het trouw volgen van haar medicatieadviezen naar iemand die haar ziekte zo goed mogelijk probeert te begrijpen en onder controle wil brengen. “Je kunt je leefstijl inzetten om de reuma rustig te krijgen. Het is jammer dat nog maar zo weinig mensen dat weten en ook dat je er in het ziekenhuis meestal geen steun voor krijgt.”

Haaruitval

Wat weet je van haaruitval bij (reuma)medicatie? Haaruitval kan veel verschillende oorzaken hebben. Bijwerkingencentrum Lareb legt uit hoe haargroei werkt en welke invloed medicijnen hierop kunnen hebben.

Beeldvorming in reumaonderzoek

Op 25 november werd reumatoloog Conny van der Laken hoogleraar Imaging reumatische ziekten aan het Amsterdam UMC. Beeldvorming is een centraal thema in haar wetenschappelijk onderzoek. Het veld van beeldvormende technieken in de medische zorg ontwikkelt zich snel. Röntgenfoto’s worden nog altijd veelvuldig toegepast. In de laatste decennia kwam daar onder andere echografie, CT, MRI en PET bij. Haar fascinatie om de werking van het afweersysteem in reumatische ontstekingsziekten beter te begrijpen en haar passie voor beeldvorming bracht Conny van der Laken bij elkaar in haar onderzoekslijn. Hoe? Dat lees je in ReumaMagazine 1.

ReumaMagazine 1 met daarin deze en andere onderwerpen verschijnt eind januari.