Krimpinflatie

Ook zorgverzekeraars doen aan krimpflatie: forse prijsstijgingen worden gecombineerd met pakketten die lagere vergoedingen aanbieden. Zo worden de vergoedingen voor fysiotherapie steeds lager. In 2024 ontvang je bijvoorbeeld geen onbeperkte vergoeding meer voor fysiotherapie.

Planbare zorg

Het afschaffen van de aanvullende pakketten is in lijn met de trend waarbij vergoedingen voor planbare zorg steeds meer worden teruggeschroefd. Planbare zorg, zoals fysiotherapie en orthodontie, is zorg waarvan je doorgaans goed kan inschatten of je er in de toekomst gebruik van gaat maken. Een ongeluk overkomt je, maar een knieoperatie is vaak lang van tevoren ingepland. Hiervan weet je dat het eraan zit te komen en dat je na de operatie fysiotherapie nodig hebt.

Veel mensen kiezen ervoor om een duurder aanvullend pakket af te sluiten voor de periode dat ze bepaalde zorg nodig hebben. Zodra mensen de zorg uit de aanvullende verzekering niet meer nodig hebben, zeggen ze het pakket op tijdens het overstapseizoen. Dit klinkt heel logisch, maar voor een verzekeraar kan dit op den duur niet. Dit is dan ook de reden dat de pakketten steeds duurder en minder uitgebreid worden.

Prijsontwikkeling aanvullende pakketten

In 2024 stijgt de gemiddelde prijs van een aanvullend pakket met 7%. Er zitten echter grote verschillen tussen de pakketten onderling: van 65% van de pakketten stijgt de premie met minimaal 5%. Daar zitten ook flinke uitschieters bij: zo stijgt de premie van sommige pakketten met wel 40% tot 60%.

Waar vind je de beste aanvullende dekkingen voor 2024?

Uit het overzicht van de meest gekozen aanvullende dekkingen.

Fysiotherapie

ONVZ

In 2024 is het niet meer mogelijk om fysiotherapie onbeperkt te verzekeren. ONVZ biedt met het Topfit pakket de ruimste vergoeding voor fysiotherapie aan voor € 74,40 per maand. Als je voor het Topfit pakket kiest, dan ontvang je een vergoeding van 50 behandelingen in 2024. Je moet voor dit pakket wel een aantal gezondheidsvragen beantwoorden. Op basis van de antwoorden kan ONVZ besluiten om je een ander pakket aan te bieden.

Zilveren Kruis

Bij Zilveren Kruis kun je het 4-sterren pakket afsluiten dat voorziet in een dekking van 36 behandelingen. Daarvoor tik je afhankelijk van je leeftijd wel € 59,50 tot € 74,25 af. Een voordelige keuze is het 3-sterren pakket van dezelfde verzekeraar. Vanaf € 40,75 heb je nog steeds een ruime dekking van 27 behandelingen.

Menzis, Anderzorg en VinkVink

Sympathiek is de dekking van alle aanvullende verzekeringen van Menzis, AnderZorg en VinkVink. Zij vergoeden als enige 20 fysiotherapiebehandelingen als jouw aandoening op de lijst van chronische aandoeningen staat. Vanuit de basisverzekering ontvang je pas vanaf de 21ste behandeling een vergoeding voor fysiotherapie bij chronische aandoeningen.