Contracteringsgraad Ziekenhuizen

De gemiddelde contracteringsgraad voor ziekenhuizen ligt op dit moment op 85%. ASR, Menzis, ONVZ, Salland hebben inmiddels 100% van de ziekenhuizen gecontracteerd. CZ, Nationale-Nederlanden, Ohra zitten daar direct achter met 99% aan gecontracteerde zorgaanbieders. Aan de onderkant zitten de budgetpolissen zoals Aevitae Basisverzekering Natura Select, de Basis Budget en de Principe Budget Polissen en zorgverzekeraar DSW die slechts 42% zorgaanbieders heeft gecontracteerd.

Contracteringsgraad zelfstandige behandelcentra

Minder goed gaat het met de contractering van zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) die een steeds groter marktaandeel hebben in de medisch specialistische zorg in Nederland. Een ZBC is een samenwerking van medisch specialisten die specialistische zorg leveren. ZBC’s bieden minder zorgsoorten aan dan ziekenhuizen. De contracteringsgraad is op dit moment slechts 31%. Menzis heeft 56% van de ZBC’s gecontracteerd en staat daarmee op eenzame hoogte.

Bij bijna de helft van de onderzochte basisverzekeringen is de contracteringsgraad lager dan 30%. Anders dan bij ziekenhuizen is de contracteringsgraad altijd lager voor ZBC’s. Vorig jaar werd gemiddeld tussen de 30% en de 60% gecontracteerd. Nu de marktaandelen van ZBC’s oplopen is het wel zaak om patiënten van voldoende informatie te voorzien over de contractering van de zorgaanbieder die zij bezoeken. Anders kan het bezoek aan een zelfstandig behandelcentrum behoorlijk duur worden.

Eva van Erk, zorgexpert bij Overstappen.nl: “ Veel Nederlanders kennen de term ‘zelfstandig behandelcentrum' vaak niet eens, die hebben het gevoel dat ze een ziekenhuis binnenstappen. En omdat in de communicatie de nadruk wordt gelegd op de volledige contractering van ziekenhuizen denk je al snel 'ik ben ik het ziekenhuis dus de verzekeraar vergoedt alles’ ”

Contracteringsgraad apothekers

Bij 44 van de 64 onderzochte basisverzekeringen ligt de contractering van apothekers boven de 85%. Meer dan genoeg keuze dus. Aan de onderkant zit voornamelijk Zorg en Zekerheid aan de lage kant qua contracteringsgraad.