Ze heeft het er moeilijk mee. Ze krijgt de indruk dat haar leidinggevende de re-integratie al heeft opgegeven. “Als zelfs dit al niet lukt”, kreeg ze in haar laatste gesprek te horen. Ze weet het ook niet meer. Vol enthousiasme is ze zes maanden geleden weer begonnen met het oppakken van haar werk. Wel in een aangepaste functie. Het was even zoeken naar de juiste combinatie van medicijnen. Daardoor bleef ze lang erg moe. De juiste combinatie werkt nu goed en haar energieniveau nam steeds meer toe. Op haar werk heeft ze nu het gevoel stil te staan. Er is geen vooruitgang meer. Sterker nog, ze krijgt juist meer klachten.
Ik luister en stel af en toe een vraag. Tot ik er opeens uitflap: “Volgens mij verveel jij je enorm op je werk.” Het blijft stil en even ben ik bang dat ik iets verkeerd heb gezegd. Tot ik na een diepe zucht opeens hoor: “Dat zou heel goed kunnen.”

'Als mensen een tijdje uit de roulatie zijn geweest, beginnen ze vaak met aangepaste werkzaamheden. Daar is niks mis mee mits het werk wel past bij de persoon en haar kwaliteiten. Ook van verveling kun je ziek worden'

Annemiek de Crom

We zoomen dieper op haar huidige werk in en vergelijken dat met haar oorspronkelijke functie. Het blijkt dat ze de dynamiek en de verantwoordelijkheid van haar eigen functie mist. In haar huidige rol als assistent mag ze geen beslissingen nemen. Haar collega’s geven ook aan dat ze niet meer van haar verwachten. Ze vindt haar huidige taken saai. In gesprekken met haar leidinggevende geeft ze aan dat ze weer moeier wordt en weer klachten krijgt. Zo dreigt ze in een negatieve spiraal terecht te komen.
Het gebeurt vaker. Als mensen een tijdje uit de roulatie zijn geweest, beginnen ze vaak met aangepaste werkzaamheden. Daar is niks mis mee mits het werk wel past bij de persoon en haar kwaliteiten. Ook van verveling kun je ziek worden.
In deze situatie is de oplossing vrij eenvoudig. Haar laten re-integreren in haar eigen functie. Samen bereiden we het gesprek met haar leidinggevende voor en maken gelijk een plan hoe ze haar oorspronkelijke werk weer op kan bouwen. Ze wordt er acuut vrolijk van.

Annemiek de crom houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met het thema arbeid & gezondheid en is gespecialiseerd in werken met een chronische aandoening. www.annemiekdecrom.nl