De tabletten methotrexaat worden bijvoorbeeld in het buitenland besteld of omgezet naar een andere sterkte. Het omzetten van een geneesmiddel naar een ander merk of andere sterkte doen apothekers liever niet omdat dit risico’s met zich mee kan brengen. Vooral bij een medicijn als methotrexaat, dat bij een verkeerde dosering ernstige bijwerkingen kan geven, is dit onwenselijk. Naar verwachting zullen de tabletten van 2,5 mg in week 21 (23 mei t/m 29 mei) weer beschikbaar komen.

Methotrexaat (MTX) bij reuma

Methotrexaat is een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt en ontstekingen remt. Methotrexaat wordt in lage dosering (5 tot 30 mg in een wekelijkse dosering) gebruikt bij aandoeningen zoals psoriatische artritis, reumatoïde artritis, lupus erythematodes en sclerodermie. In deze lage dosering onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en onderdrukt het de ontstekingen bij mensen reuma. Methotrexaat is verkrijgbaar in tabletvorm en als injectie.

Besluit in Staatscourant

In de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden staat het besluit van het ministerie van Volksgezondheid van 4 mei 2022: "Om dit geneesmiddeltekort op te kunnen vangen, verleent de inspectie op basis van artikel 40 lid 3 onder c van de Geneesmiddelenwet, nader uitgewerkt in artikel 3.17a Regeling Geneesmiddelenwet, vanaf dag van publicatie in de Staatscourant toestemming aan alle in Nederland gevestigde fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden voor het betrekken van vergelijkbare geregistreerde geneesmiddelen, met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm uit een andere lidstaat1 of, indien niet commercieel beschikbaar in een andere lidstaat, uit het Verenigd Koninkrijk of uit een MRA land2, en het af te leveren aan een arts ten behoeve van een tot zijn geneeskundige praktijk behorende patiënt."

Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met je apotheker of reumatoloog. Stop nooit zonder overleg met je zorgverlener met jouw medicijnen.