Meestal gebeuren deze valongelukken van ouderen in en om het huis, door te struikelen of door een val van een trap. Vaak loopt het met een sisser af, maar een valongeluk kan ook een behoorlijke impact hebben. Eén op de drie ouderen die op de spoedeisende hulp terechtkomen, wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dagelijks overlijden er dertien mensen als gevolg van een val. Om de kans te verkleinen dat je valt, is het ook belangrijk om naar geneesmiddelen te kijken. Sommige geneesmiddelen vergroten de kans op vallen.
We hebben als kind geleerd rechtop te staan. We vinden dat ook heel normaal. Toch vraagt rechtop staan teamwork van veel van onze organen: onze ogen, het evenwichtsorgaan, onze huid en onze spierspanning (met name in de nek). Al deze organen geven signalen naar onze hersenen, en op basis daarvan concluderen onze hersenen of we rechtop staan of dat onze spieren iets moeten corrigeren. Zodra een van deze systemen achteruit gaat, worden we minder stabiel. De kans op vallen neemt toe.
Als een ouder iemand valt, is de kans op (blijvende) klachten groter. Mensen op hogere leeftijd breken sneller een heup of een pols. Zo’n breuk geneest trager en leidt vaak tot aanhoudende klachten. Eenmaal gevallen ontstaat de angst om nog een keer te vallen. Daardoor hebben mensen de neiging om minder te gaan bewegen waardoor het risico op vallen alleen nog maar toeneemt. Vooral ouderen die weinig bewegen en mensen met een chronische aandoeningen hebben een verhoogd risico om te vallen.