Op dit moment krijgen gebruikers informatie over medicatiegebruik en advies bij afgifte van een nieuw medicijn. Voor 35 procent van de ondervraagden is dat onvoldoende. Zij hebben behoefte aan meer informatie en begeleiding tijdens het gebruik van medicijnen. Met name lager opgeleiden (42 procent) stellen extra hulp op prijs. Tijdens het onderzoek werden ruim 1000 medicijngebruikers van 50 jaar of ouder ondervraagd.

Rol bijsluiters bij informatie over medicatiegebruik

De behoefte voor extra informatie komt onder andere voort uit vaak onduidelijke bijsluiters. De bijsluiter is het meest gebruikte naslagwerk tijdens het gebruik van een medicijn. De Consumentenbond deed in samenwerking met de Universiteit van Utrecht al eerder onderzoek naar de leesbaarheid van bijsluiters. Zij zagen dat slechts 25 procent van de proefpersonen, 80 procent van de vragen over een bijsluiter goed wisten te beantwoorden. In recenter, kleinschalig onderzoek, haalde niemand de 80 procent.

Onduidelijkheid leidt tot gevaarlijke situaties

Sommige medicijnen verminderen reactievermogen, zicht en concentratie.  Onduidelijkheid hierover kan tot gevaarlijke situaties leiden. In het onderzoek van Stichting KIJKsluiter geeft 13 procent van de ondervraagden aan niet zeker te weten of autorijden is toegestaan na de inname van medicijnen. In medicijn specifieke kennistesten wordt 52 procent van de vragen over autorijden fout beantwoord. En zo zijn er meer onduidelijkheden!

Bijsluiter in videovorm effectief

Is de bijsluiter onduidelijk? Bekijk dan een video over het medicijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat medicijngebruikers, na het zien van een KIJKsluiter, maar liefst 20 procent meer weet over het medicijn dan ervoor. Voor bepaalde onderwerpen is de kennisverbetering zelfs nog groter. Zo weet 56 procent van de gebruikers beter of hij of zij mag autorijden na gebruik van het medicijn. En 40 procent is beter op de hoogte van veilig gebruik van andere medicatie zoals zelfzorgmedicatie, in combinatie met de voorgeschreven medicijnen. 

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.