Maagzuurbinders en maagzuurremmers
Medicijnen tegen maagzuur worden vaak verdeeld in maagzuurbinders, zoals Rennies en Antagel, en maagzuurremmers. Maagzuurbinders binden aan het maagzuur en maken daardoor de maag minder zuur. Maagzuurremmers werken op een andere manier. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de maag minder zuur produceert.
Maagzuurremmers zijn te verdelen in H2-blokkers, zoals cimetidine en famotidine, en protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol. Deze medicijnen worden niet alleen gebruikt bij maagzuurklachten, maar ook om maagklachten of maagschade te voorkomen. Bijvoorbeeld door mensen die langdurig ontstekingsremmende pijnstillers gebruiken. Ontstekingsremmende pijnstillers verhogen namelijk het risico op maagklachten.
Bijwerkingen van maagzuurremmers
Maagzuurremmers kunnen ook bijwerkingen met zich mee brengen. Bekende bijwerkingen van maagzuurremmers zijn hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, spierpijn, obstipatie en diarree. Zeldzamere bijwerkingen zijn bijvoorbeeld verwardheid of gewrichtspijn. Bij langdurig gebruik kunnen ook andere bijwerkingen ontstaan, zoals een verhoogde kans op bepaalde botbreuken en infecties. Ook tekorten aan vitamine B12 en magnesium kunnen ontstaan wanneer je langdurig maagzuurremmers gebruikt.
Maagzuur en tekort aan vitamine B12 en magnesium
De zuurheid van de maag speelt een rol in meerdere processen in het lichaam. Als de maag minder zuur aanmaakt door maagzuurremmers, dan kan dat dus verschillende effecten hebben. Voordat ons lichaam vitamine B12 kan opnemen, moet vitamine B12 zich eerst afsplitsen van een eiwit. Dit gebeurt het beste in een zure omgeving. Een andere stof die nodig is voor de opname van vitamine B12, wordt in een minder zure omgeving minder uitgescheiden naar het maagdarmstelsel. Het gebruik van maagzuurremmers kan daardoor leiden tot een verminderde opname van vitamine B12. Ons lichaam neemt het mineraal magnesium waarschijnlijk ook beter op in een zure omgeving. Hierdoor kunnen maagzuurremmers de opname van magnesium verminderen. Er bestaat onvoldoende of geen bewijs voor een effect van maagzuurremmers op andere vitamines en mineralen.
Andere oorzaken
Ons lichaam kan veel vitamines en mineralen niet zelf of niet voldoende aanmaken. Daardoor is het belangrijk om die vitamines en mineralen via voedsel binnen te krijgen. Als je te weinig gezond en gevarieerd voedsel eet, kan er een tekort ontstaan. Ook bepaalde chronische aandoeningen, zoals darmziektes, kunnen de hoeveelheid vitamines en mineralen in het lichaam verminderen.
Vitamine B12
Vitamine B12 is een belangrijk vitamine voor de aanmaak van ons DNA, rode bloedcellen en voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Het is te vinden in eieren, kaas, vlees en vis. Hierdoor treedt een tekort aan vitamine B12 eerder op bij een vegetarisch of veganistisch dieet. Van een tekort aan vitamine B12 kun je verschillende klachten krijgen, zoals tintelingen in je vingers of voeten, evenwichtsproblemen en je minder precies kunnen bewegen. Deze klachten kunnen blijvend zijn wanneer het tekort niet op tijd wordt behandeld. Je kunt je ook duizelig en vermoeid voelen, en last krijgen van minder concentratie of geheugen. Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede. Een tekort aan vitamine B12 kan maanden tot jaren na het starten van met maagzuurremmers ontstaan. Bij een kortdurend tekort aan vitamine B12 zijn er meestal geen klachten.
Magnesium
Magnesium heeft veel verschillende taken in het lichaam. Dit mineraal is belangrijk voor de energiehuishouding, de aanmaak van verschillende stoffen, de opname van calcium voor botten en tanden, en voor een goede werking van spieren, het zenuwstelsel en het hart. Magnesium zit bijvoorbeeld in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Een magnesiumtekort is niet altijd te merken. Bij een groter magnesiumtekort kun je last krijgen van klachten als vermoeidheid, zwakte en spierkrampen. Ook kun je misselijk worden en minder eetlust krijgen door een groter tekort aan magnesium. Een ernstig tekort kan leiden tot trillende handen en voeten, spierspasmen en stuiptrekkingen. Ook kan een ernstig magnesiumtekort samengaan met een tekort aan vitamine D, calcium en kalium.
Behandelingstekorten
Als je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen, dan moet dat tekort aangevuld worden met de stof die je mist. Het kan helpen om je leefstijl te veranderen, bijvoorbeeld door het aanpassen van je voeding. Een arts kan ook bepalen om supplementen voor te schrijven. Deze supplementen zijn meestal beschikbaar in de vorm van tabletten, maar in sommige gevallen kan de arts ook kiezen voor injecties. Als je klachten hebt die lijken op die van een tekort aan vitamine B12 of magnesium tijdens het gebruik van maagzuurremmers, neem dan contact op met je behandelend arts. Die kan bepalen of een tekort bestaat en of behandeling nodig is.
Heb je een bijwerking ervaren en wil je die melden? Dat kan bij Bijwerkingencentrum Lareb via deze link.