Als je liever voor gemak gaat bij de bereiding van de Franse uiensoep, kies dan bijvoorbeeld voor gesneden uien. Het maakt niet zo heel veel uit welke uien je gebruikt. Ik koos deze keer voor de meest toegankelijke uisoort die er is, en dat is de witte ui. Gewoon te koop in de supermarkt en vaak ook in netten van 2 kg. Dat is dus wel zo handig!

De ingrediënten
• 2 kg uien
• 175 gr geraspte kaas
• 50 gr roomboter
• 1 vers en ongesneden brood, bijvoorbeeld ciabatta
• 5 laurierblaadjes
• zout en peper
• 2 tenen knoflook

De bereidingswijze van Franse uiensoep

• Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
• Verwijder de schillen van de uien en halveer ze. Snijd alle uien in halve ringen. Hak de knoflook fijn.
• Verhit de boter in een grote soeppan en bak de uien op middelhoog vuur in 20/25 min bruin. Voeg laurier, knoflook, zout en peper toe. De uien gaan slinken en zullen karamelliseren, waardoor ze dus een bruine kleur krijgen en zoeter gaan ­smaken. Bak 5 min langer als de kleur niet voldoende bruin is. Voeg 500 ml water toe.
• Snijd het brood in plakken van ­ongeveer 1,5 cm breed en bestrooi met de kaas. Bak in een oven ­krokant en goudbruin in ongeveer 5 min.
• Schenk de soep over in brede ­kommen en serveer met het broodje.

Variaties en meer
• Wil je de soep helemaal vegan ­maken? Vervang de boter dan voor 50 ml olijfolie en gebruik vegan kaas. Kies wat je lekker vindt.
• Je kunt ook kiezen voor rode uien, waardoor de soep ook donkerder zal worden.
• Ook lekker met een scheut rode wijn erdoor. 50 ml is genoeg.

'Volg Luukskitchen ook op www.Luukskitchen.com, Facebook en Instagram en Pinterest. Ik vind het ­fantastisch als je met mijn recepten aan de slag gaat en dit deelt met de #luukskitchen. Heb je hulp op afstand nodig, dan mag je mij altijd een privé-bericht sturen. Ik help je graag op weg.'

Meer weten over Luuk? Lees het ­interview in ReumaMagazine 3-2022 of op deze site.

Luuk van Merwijk