“Vier weken vóór de start van de opnames van Heel Holland Bakt krijg je alle recepten van de eerste vier afleveringen en begint het oefenen. Ik gebruikte toen al Enbrel® (een biological) en daardoor was  mijn weerstand niet zo hoog. Ik nam te weinig rust en was prompt ziek tijdens de opnamedagen van de eerste uitzending. Thuis ga je tussendoor even liggen als je moe bent, maar dat kan natuurlijk niet tijdens tv-opnames. Ik heb het puur op adrenaline volgehouden”, blikt Fina terug. En hoe: haar Sarapop uit de eerste ronde was zo goed, dat ze de taart mocht laten zien in De Wereld Draait Door.

Niet klagen maar doorgaan

Het heeft lang geduurd voordat Fina erachter kwam dat ze artritis psoriatica had. “Ik was vroeger vrij sportief en ging regelmatig hardlopen. Op een gegeven moment kreeg ik last van mijn heupen en knieën en dat werd steeds erger. Als ik klaar was met lopen en na een half uurtje van de bank opstond om te douchen, kwam ik amper overeind.”
Niet klagen maar doorgaan. Dat was de instelling waarmee ze thuis was grootgebracht. En dus ging ze door. Ze trouwde en kreeg drie kinderen. Ondertussen stapelden de lichamelijke problemen zich op. “Mijn huisarts adviseerde mij maar wat meer te bewegen. Ondertussen kon ik niet meer lopen van de pijn en had ik een ingezakte ruggenwervel. Ik begreep er helemaal niets van en voelde mij niet serieus genomen.”

Depressie

Na twee jaar van heftige lichamelijke klachten belandde ze in een depressie en verwees haar huisarts haar eindelijk door naar een reumatoloog. Die stelde de diagnose artritis psoriatica. De aandoening werd behandeld en sindsdien gaat het beter. Fina startte zelfs haar eigen onderneming: Bakingfientje. 

Fina deelt graag een recept met onze websitebezoekers: trifle (zonder cake) voor 6 personen. Je hebt nodig: 250 gr mascarpone, 250 ml slagroom, 250 gr magere kwark, 1 theelepel vanille extract, suiker (naar smaak), 500 gr aardbeien, waarvan 200 gr gepureerd, bakje frambozen en bakje bosbessen. Giet de gepureerde en eventueel wat gezoete aardbeien in een mooie glazen kom/bokaal. Klop de slagroom lobbig, meng de losgeroerde mascarpone er doorheen en daarna de kwark. Bouw het dessert in mooie laagjes op.