Het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam deed samen met andere organisaties een aantal jaren geleden een onderzoek naar dansen en reuma, waar Annemarie ook bij betrokken was. Daaruit kwam onder andere naar voren dat de deelnemers zich soepeler voelden, meer sociale activiteiten ondernamen, minder pijn ervaarden doordat de perceptie ervan veranderde en daardoor minder pijnstillers nodig hadden. Ook de angst om te bewegen veranderde van ‘ik kan niet bewegen’ naar ‘ik kan wel bewegen’.
Lichaamsbeweging moet bij voorkeur voldoen aan richtlijnen die ook voor mensen zonder reuma gelden. Zo moet je minimaal op 5 dagen per week iets aan lichaamsbeweging doen. EULAR (European League Against Rheumatism) benoemde de Physical Activity Recommendations, aanbevelingen voor bewegen met reuma die in Europees verband zijn vastgelegd.

Plezier beleven aan dansen

Bewegen inpassen in het dagelijks leven gaat makkelijker wanneer je er ook een beetje plezier aan beleeft, aldus Annemarie. “Door het maken van zachte bewegingen, worden gewrichten soepel en kunnen de bewegingen binnen eigen mogelijkheden worden uitgevoerd. Zittend op een stoel, staand of in de ruimte. Spierkracht, flexibiliteit, houding, ademhalingstechnieken en balans worden door dansen op muziek gestimuleerd.” Door Covid-19 ging Annemarie over op online lessen. Ze ontdekte hoeveel deze manier van werken haar en anderen oplevert. “Als we de studio weer in kunnen gaan, blijf ik online lessen geven.”

Wil je ook online dansen en bewegen? Kijk voor meer informatie op 1stMove.nl.