Mede dankzij het platform Reuma Talk leert Nina beter met haar ziekte om te gaan, maar haar reuma weerhield haar sowieso niet van leuke dingen doen. “Ik deed mee aan alle activiteiten op de middelbare school, zo ging ik mee op skireis en de buitenlandse cultuurreis.” Na de havo vielen vanwege de reuma een koksopleiding en de hotelschool af als mogelijke studie. “Het leek me wel leuk, maar het is zwaar werk en dat gaat gewoon niet met jeugdreuma. Ik koos voor de opleiding Evenementenorganisatie. Die uitdaging durfde ik wel aan!” 
De dagen waarop ze als vrijwilliger bij evenementen werkte, moest ze haar lichaam het bezuren.  “Ik plan de dagen voor en na zo’n evenement vrij, zodat mijn lichaam kan bijkomen.” Aan het eind van de zomer van 2016 studeerde Nina versneld af. 

Keuze voor Reuma Talk beste ooit

Nina was daardoor wel te laat om nog aan te sluiten bij een vervolgopleiding en maakte ook van haar tussenjaar een feestje. De internationale taalschool New College Group in Manchester had een marketingassistent nodig. En daar was Nina! “Dat was de beste keus die ik ooit gemaakt heb”, zegt ze nog steeds enthousiast. Ze volgt nu de opleiding Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). “Er waren best veel aanmeldingen voor deze opleiding, maar ik mocht komen.” In haar afstudeerjaar komt reuma opnieuw stevig om de hoek kijken. Maar niet in de vorm van een terugval of opvlammingen. “Nee, want mijn reumamedicatie werkt goed en ik heb geen last van bijwerkingen.” Nina koos ervoor haar scriptie te wijden aan reuma. “Ik wil er op een creatieve manier voor zorgen dat er meer begrip komt voor jongeren met reuma. Daarover gaat mijn scriptie.”
En die keuze is opmerkelijk, want Nina praatte nooit over haar jeugdreuma. Ik vertel bijna nooit dat ik reuma heb. Ik wil er niet mee te koop lopen. Het is iets van mijzelf. Het is daarom best bijzonder dat ik hier nu dagelijks mee bezig ben.’ Als ze het dan aan iemand vertelt, krijgt ze vaak te horen: ‘Jij bent toch veel te jong voor reuma?’ “Het onbegrip dat reuma alleen voorkomt bij oudere mensen, dat moet écht de wereld uit!” 

Lees hier het hele artikel.