Onder de ondertekenaars zitten niet alleen mensen met reuma, maar ook vele andere patiëntgroepen die door functieverlies in de handen baat hebben bij gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen. Het merendeel van de 2 miljoen mensen met reuma in Nederland gebruikt dagelijks medicijnen. Maar liefst 64 procent heeft iedere dag onnodig veel pijn en moeite om de pilstrips, potjes en injecties zelf te openen. Vaak moeten daar gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en messen aan te pas komen, of zelfs de hulp van iemand anders. En dit probleem wordt alleen maar groter. Naar verwachting heeft in 2025 naar schatting een kwart van de volwassen bevolking last van functieverlies in de handen. Dat zijn niet alleen mensen met reuma, ook mensen met aandoeningen aan zenuwen, spieren en hersenen zoals MS, ALS of Parkinson.
Actieplan voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen
Jan Willem Förch, algemeen directeur van ReumaNederland: “Met het aanbieden van deze petitie roepen we Den Haag op om eindelijk met een actieplan voor dit probleem te komen. Wij vinden het onacceptabel dat je als patiënt niet zelf je medicijnen kunt openen omdat bij de ontwikkeling van de verpakking niet is getest of mensen met een beperkte handfunctie deze ook kunnen openen. Ondanks al onze eerdere inspanningen en zelfs een motie in de Tweede Kamer dat meer naar de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen gekeken moet worden, is er wat ons betreft te weinig gebeurd. Het is tijd voor actie.”
Het kan wél anders
Om te bewijzen dat het wél anders kan, is ReumaNederland ondertussen samen met de Universiteit Twente druk bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe pilstrip die wél te openen is. De verwachting is dat het prototype nog dit jaar uit de testfase is, en dat het ontwerp politiek en fabrikanten verder op weg kan helpen. In november wordt de petitie ook nog aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer.
Op de foto staan van links naar rechts: Jan Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland, Wilco Koeman, ervaringsdeskundige, prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG en Karla van Rooijen, Directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie ministerie VWS. Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.