Voeding Leeft heeft een indrukwekkend cv als het gaat om leefstijlprogramma’s. Zo is de organisatie bijzonder succesvol met het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 om. De meeste mensen die dit programma volgden, werden energieker en hadden minder medicatie nodig. Ze sliepen beter, ervaarden meer rust en de kwaliteit van hun leven verbeterden. Een deel (drie op de tien deelnemers) had zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig, zo bleek uit wetenschappelijk onderzoek van het Louis Bolk Instituut

Aanleiding voor samenwerking Voeding Leeft

Het succes van Keer Diabetes2 om was voor ReumaNederland aanleiding om de samenwerking op te zoeken met Voeding Leeft. “Leefstijl is bij de behandeling van reuma nog onderbelicht, terwijl we van mensen met reuma signalen krijgen dat leefstijl wel degelijk een positief effect kan hebben op reumaklachten. Daarom hebben ReumaNederland en Voeding Leeft samen een leefstijlprogramma ontwikkeld. Het Erasmus MC gaat onderzoeken wat de impact van het programma is op het dagelijks leven van de deelnemers”, vertelt Nique Lopuhaä, beleidsmedewerker Patiëntenbelangen bij ReumaNederland.

Breder dan wat op ons bord ligt

“Als we het over voeding hebben, kijken we breder dan het eten dat op ons bord ligt. Het gaat om alle dingen in het leven die ons lichaam, hart en geest voeden. Zoals slapen, ontspanning en beweging”, zegt Anne-Marie Ernst van Voeding Leeft. “Leef! met Reuma neemt mensen met reuma mee op een intensieve leefstijlreis om ze te leren ontdekken wat een gezonde leefstijl doet met hun ziekte. In deze drie maanden dompelen we de deelnemers letterlijk onder in presentaties, recepten, podcasts, animaties, beweegoefeningen, slaap workshops en yogasessies. Na het programma volgt er om de twee à drie maanden een herhalingssessie die de deelnemers moet helpen om het leefstijlprogramma in hun eigen leven in te passen.”

Lees het hele dossier over voeding en leefstijl.