De nieuwe reumapoli in Alphen aan den Rijn is gevestigd in Gezondheidscentrum Lupine. Alle reumapatiënten uit de regio kunnen daar vanaf 10 februari terecht bij reumatoloog Corine van Vliet. “Huisartsen kunnen mensen met reumaklachten direct naar mij doorverwijzen”, vertelt ze. 

Samenwerking Reumapoli Alphen aan den Rijn  

De nieuwe reumapoli kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking met Stichting Alphen op één Lijn en Stichting Samenwerkingsverband Gezondheidscentrum Lupine. Van Vliet: “De samenwerkende zorgverleners van ‘Alphen op één Lijn’ werken al langer aan het dichterbij brengen van zorg naar mensen die het nodig hebben. Ook de Sint Maartenskliniek wil de reumazorg zo dicht mogelijk bij de patiënt aanbieden. Daarom zijn we ook heel verheugd met deze nieuwe locatie.”
De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in reumatologische zorg. De behandeling is gericht op het verminderen van pijn en het onder controle houden van de ziekte, zodat de patiënt de dagelijkse activiteiten kan blijven doen. De specialisten van de Sint Maartenskliniek houden de ziekteactiviteit van patiënten voortdurend in de gaten en passen medicatie wanneer nodig aan. Deze behandelstrategie leidt bij ruim 78 procent van onze patiënten tot een lage ziekteactiviteit of zelfs remissie.

Geschiedenis Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek werd opgericht in 1936 door de congregatie van de Choorstraat. Dokter Bär startte hier als eerste orthopedisch specialist en pleitte voor conservatieve orthopedie. Door die aanpak had de kliniek in 1936 als eerste ziekenhuis in Nederland een eigen zwembad en daarna volgden nog vele primeurs. Zo waren de jaren 1960 erg belangrijk voor de kliniek. In 1962 startte de Sint Maartenskliniek met voortgezet onderwijs voor gehandicapte kinderen: het was de eerste plek in Nederland waar dit mogelijk was. Vervolgens werd in 1964 door gipsmeester Wiellersen de Nederlandse Vereniging van Gipsmeesters opgericht, waarna de kliniek in 1966 de eerste opleiding in Nederland tot gipsverbandmeester startte. Aan het eind van de jaren 1960 werd de kliniek bovendien het eerste ziekenhuis in Nederland dat een totale heupoperatie uitvoerde.
De Sint Maartenskliniek biedt reumazorg vanuit de locaties in Nijmegen, Boxmeer, Woerden, Geldrop en – vanaf gisteren dus – Alphen aan den Rijn.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.