De synthetische meniscus is bedoeld voor patiƫnten met knieartrose. Bij 12 procent van alle mensen met artrose ontstaat de aandoening na een ernstig gewrichtsletsel. Dat kan een gescheurde meniscus zijn of een kruisbandbeschadiging. Artsen weten met een operatie meestal wel de stabiliteitsproblemen op te lossen. Toch ontwikkelen veel van deze patiƫnten op langere termijn artrose en krijgen zij te maken met chronische ontstekingen.

Meniscus gedeeltelijk verwijderd

Zo is bij een aantal mensen met knieartrose de meniscus gedeeltelijk verwijderd en ontstond later chronische pijn door knieslijtage. Voor deze groep mensen biedt de meniscusprothese een alternatief voor een behandeling met onder andere pijnmedicatie en fysiotherapie en daarna afwachten tot men in aanmerking komt voor een totale knieprothese.

Investeringen voor synthetische meniscus

Tien jaar geleden investeerde ReumaNederland in het onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum naar nieuwe materialen voor protheses. Daarmee stond ReumaNederland samen met een aantal universiteiten en Koninklijke DSM aan de wieg van een nieuwe toepassing van polycarbonaat urethaan. In 2017 ontstond hieruit de orthopedische startup ATRO Medical, gevestigd op de Novio Tech campus in Nijmegen. Daar werd de opgebouwde wetenschappelijke kennis verder ontwikkeld tot een daadwerkelijk toepasbare prothese. Jan Hunik van ATRO Medical: ā€œSinds 2019 wordt de meniscusprothese in klinisch onderzoek ingezet. In 2021 start een tweede studie in een aantal Nederlandse ziekenhuizen.ā€