Het Bechterew Volleybaltoernooi is door Leen Salij in 2004 bedacht en met veel doorzettingsvermogen gerealiseerd. Indertijd met veel hulp en steun van de leden van zijn oefengroep van de voormalige Reumapatiëntenvereniging Rotterdam. Nu met een doortastend en hardwerkend bestuur. "Ik ben mijn medebestuursleden zo dankbaar. We stimuleren elkaar om dit evenement goed op de kaart te zetten! Alleen krijg ik dat niet voor elkaar", aldus Leen Salij.

De sfeer in de nieuwe locatie Sporthal de Paperclip in Utrecht was zaterdag als vanouds gezellig en sportief. De vertrouwde locatie in de Galgenwaard werd verlaten omdat die te groot was.

Elkaar steunen, daar gaat het om

Er waren zoals altijd weer teams uit het hele land, alleen wat minder dan gebruikelijk. Veel reumapatiëntenverenigingen zijn de afgelopen twee jaar opgeheven en dat was de vijver waaruit de meeste teams elk jaar werden gevist. Eén team was samengesteld uit mensen met axiale SpA die zich “los” hadden aangemeld.

Dit jaar hadden sommige teams moeite om met zes of meer mensen te komen. En wat toen gebeurde, is een goed voorbeeld van de sportiviteit en inzet die alle deelnemers toonden. De tekorten werden opgelost door bij elkaar in te vallen. De invallers speelden warempel soms beter dan in hun eigen team. Daaruit bleek dat het niet alleen om het winnen ging, misschien zelfs helemaal niet; het bewegen staat centraal. En dat is waar het ook indertijd allemaal om begonnen is.

De Stichting Bechterew in Beweging (nu Stichting Axiale SpA) is in juni 2004 opgericht. Al gauw werd er meer georganiseerd dan het jaarlijkse volleybaltoernooi alleen. De stichting liet op meerdere manieren zien hoe belangrijk bewegen voor mensen met Bechterew (axiale SpA) is. Ook kwam de stichting op voor de belangen van mensen met axiale SpA.

Ambassadeur Annamarie Thomas

Leen kreeg het voor elkaar om Annamarie Thomas te strikken als ambassadeur. Deze topschaatser heeft ook axiale SpA. Annamarie zet zich al sinds 2005 in voor de stichting.

Mazzel

Leen (nu 71) was 18 jaar toen hij te horen kreeg dat hij de ziekte van Bechterew had. Hij had toen al jaren van onderzoeken en onzekerheden achter de rug. Na enige tijd werd hij arbeidsongeschikt verklaard. “Dat was, gek genoeg, een opluchting”, vertelde hij twintig jaar geleden in In Beweging, de voorloper van ReumaMagazine. “Ik had er zoveel jaar medische ellende op zitten. Ik kon de tijd na mijn afkeuring meteen zinnig vullen met vrijwilligerswerk, dat is mijn redding geweest.” Dat was ook een mazzel voor andere mensen met axiale SpA, want Leen is onvermoeibaar in het helpen van lotgenoten. En hij is nog lang niet uitgewerkt als vrijwilliger.

De enthousiaste deelnemers wilden zaterdag geen afscheid nemen van dit toernooi. Het bestuur van de stichting heeft beloofd om toch nog na te denken over een vervolg.

Allemaal winnaars

Er was ook nog een officiële winnaar, zaterdag 12 april. Dat was VVH 1 Harderwijk. Maar de echte winnaars zijn alle deelnemers en de mensen van de organisatie die volgend jaar misschien toch weer verder gaan.

Hilko Visser maakte de foto.