Meivakantie zonder de vele coronabeperkingen! We gingen weer eens een keer op vliegvakantie, lekker met het gezin een weekje naar Malta. Iedereen heeft naar zoveel dingen gesnakt: elkaar ontmoeten en feesten, losgaan met Koningsnacht, of zoals mijn neefjes na twee jaar overslaan eindelijk op een kleedje tijdens Koningsmarkt al het oude speelgoed verkopen. 212 euro rijker en mijn zus dolblij dat ze haar zolder weer terug heeft!
Zelfs een gewone verjaardag is bijzonder geworden, alle lieve familie en vrienden weer eens gezellig bij elkaar te zien. Ook het weer samen werken en vergaderen op het Radboudumc is zo heerlijk en speciaal. Na twee jaar thuiswerken snakte ik naar persoonlijk contact met mijn collega’s. Als teamleider van een onderzoeksgroep ben ik zelf niet vaak meer met experimenten op het laboratorium bezig, en ben ik vooral druk met schrijven van wetenschappelijke artikelen en nieuwe projectvoorstellen. Dus toen ik thuis kón werken, moest ik thuiswerken…

'Ik heb alleen één groot probleem. In 2019 heb ik mijn collegaatje Joyce beloofd samen de Venloop 2020 te lopen...'

Marije Koenders

Al dat thuiszitten gaat je niet in de koude kleren zitten. In het begin grapten we over de coronakilo’s, maar de signalen vanuit de maatschappij werden steeds serieuzer. De coronacrisis zorgde voor vereenzaming en psychologische problemen onder vooral studenten en alleenstaande ouderen. Met de heropening van Nederland kunnen we weer langzaam herstellen, fysiek en mentaal. Uitgestelde bruiloften worden uitbundig gevierd, en ook andere evenementen worden ingehaald. We kunnen weer samen sporten en feesten, en de zonnige zomermaanden gaan bijdragen aan ons geluksgevoel.
Ik heb alleen één groot probleem. In 2019 heb ik mijn collegaatje Joyce beloofd samen de Venloop 2020 te lopen, die ging niet door. Ik moet fit zijn op de nieuwe datum van dit hardloopevenement. Maar al dat thuiswerken (en misschien ook die coronakilo’s) breken me nu op. Ik moet trainen, anders haal ik die 10 km nooit. Maar van de strenge (dieet)maatregelen en (spier)versoepelingen is afgelopen weken weinig terecht gekomen met alle verjaardagen en vakantie op Malta. Joyce en ik gaan die finish nu op wilskracht halen. Gewoon omdat het weer kan en mag!

Marije Koenders is assistent professor Experimentele Reumatologie bij Radboudumc Nijmegen