Hoogleraar Pharmacie Bart van den Bemt schreef over medicatie bij SLE in ReumaMagazine.
Systemisch is een medische term, wat betekent dat er in het hele lichaam klachten kunnen optreden. Het woord lupus in deze naam klinkt een beetje vreemd. Lupus is het Latijnse woord voor wolf. Veel mensen met SLE krijgen een typische, rode huiduitslag in het gezicht. Die huiduitslag lijkt op de witte, vlindervormige vlekken die een wolf in zijn gezicht heeft. Dan hebben we het woord erythematodes nog over. Ook dit is een medisch begrip, alleen dit keer uit het Grieks. Erythematodes betekent rood in het Grieks en slaat op de roodheid van de huiduitslag. Zo is de naam verklaard: mensen met SLE hebben een aandoening die gepaard kan gaan met klachten in het hele lichaam. Kenmerkend is de rode huiduitslag, die zich als een vlinder in het gelaat kan manifesteren.
Hoe ontstaat SLE?
Hoe SLE precies ontstaat, is niet helemaal bekend. Wel weten we dat bij mensen met SLE het opruimen van dode lichaamscellen niet helemaal goed gaat. Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Als een cel niet goed meer functioneert, gaat hij vanzelf dood. Normaal gesproken wordt zo’n cel probleemloos opgeruimd door het lichaam, maar bij mensen met SLE werkt het opruimmechanisme minder goed. Hierdoor blijven er (resten) van dode cellen in het bloed. Ons afweersysteem denkt vervolgens dat deze (resten van de) dode cellen ziekteverwekkers zijn, en gaat hiertegen antistoffen produceren. De gevormde antistoffen worden vervolgens verspreid door het hele lichaam. Ze komen in de huid, longen, nieren, hart, gewrichten en hersenen. Daar kunnen ze ontstekingen veroorzaken. Zo ontstaan er in verschillende organen SLE-klachten.
Klachten van SLE
SLE wordt gekenmerkt door periodes van weinig tot geen ziekteactiviteit, afgewisseld met periodes van actieve ziekte. De klachten kunnen worden uitgelokt door zonlicht (UV-stralen), roken, soms door een infectie of stress en soms ook door bepaalde geneesmiddelen. SLE komt vooral voor bij vrouwen. De aandoening begint meestal tussen 20- en 45-jarige leeftijd.
De meeste mensen met SLE hebben last van vermoeidheid en een algemeen gevoel van ziek zijn. Deze klachten zijn vaak een eerste teken dat de SLE opvlamt. Ook koorts komt geregeld voor. Tijdens deze opvlammingen kunnen in principe alle weefsels en organen ontstoken raken. Gewrichtsklachten komen heel vaak voor (bij meer dan 80% van de mensen met SLE). Mensen met SLE hebben vaak last van pijnlijke en stijve gewrichten. Daarnaast is de huid vaak ontstoken; mensen zien dan een rode huidreactie, vaak in de vorm van een vlinder in het gezicht of in de vorm van een schijf. Soms kan SLE ernstiger zijn en kunnen ook organen zoals de nieren, hart- en hersenen worden aangetast.
Het hele artikel staat in ReumaMagazine 3-2024. Je kunt het ook hier lezen.