Het ontwerpbureau Open Concept ontwierp samen met jongeren met jeugdreuma en hun behandelaars het interactieve kaartspel Zóóó Vermoeiend! dat de jongeren kan helpen om het gesprek over vermoeidheid aan te gaan: Vitaal in Gesprek. Het hebben van jeugdreuma gaat vaak gepaard met hevige vermoeidheid. Dat heeft veel invloed op het dagelijks leven van jongeren met reuma, bijvoorbeeld op school, tijdens studie of werk en in het onderhouden van relaties en sociale contacten. Soms komen jongeren in vervelende situaties terecht. Als ze door vermoeidheid een afspraak moeten afzeggen of een opdracht niet afkrijgen, wordt daar door de omgeving niet altijd begripvol op gereageerd. Zóóó Vermoeiend is een hybride kaartspel over (een gebrek aan) energie. Het opent het gesprek over hoe je met je energie omgaat. Het basisspel bestaat uit 80 kaarten, en met je smartphone voeg je je eigen kaarten aan het spel toe. Wat vind jij zóóó vermoeiend?

Zóóó Vermoeiend! met app

Het is een kaartspel met een app. Het spel bestaat uit kaarten met activiteiten. Met dobbelstenen gooi je een bepaald energieniveau. De waarde bepaalt hoeveel activiteiten je kunt doen. Denk aan aankleden, de hond uitlaten, sporten, huiswerk maken, netflixen, met de bus of de fiets naar school, chillen. Activiteiten kosten energie, maar je kunt er ook gelukspunten mee verdienen. In totaal speel je een werkweek van vijf dagen. In het spel moet je tactische keuzes maken om je energie zo goed mogelijk over de dag te verdelen. Wie de meeste gelukspunten weet te verzamelen is de winnaar. Sommige kaarten hebben een QR-code die je met de app kunt lezen om een soundbite te horen, een audioboodschap die we van tevoren hebben opgenomen. Lees er alles over in het artikel dat in ReumaMagazine 6-2021 stond.

Voeg zelf kaarten toe

Uniek aan Zóóó Vermoeiend is dat jongeren zelf kaarten kunnen toevoegen aan het spel. Daarmee kunnen zij vertellen wat zij zóóó vermoeiend vinden. De extra kaarten zorgen er voor dat het spel steeds gevarieerder wordt. Tijdens verschillende testsessies hebben jongeren al aardig wat kaarten toegevoegd en ook naar aanleiding van de vorige update zijn er kaarten toegevoegd.