De wijkverpleging kampt al met hoge werkdruk en personeelstekorten. Conny Helder trekt de komende vijf jaar 770 miljoen euro uit voor de reorganisatie van zorg aan hulpbehoevenden. Dat geld wordt onder andere gebruikt voor de overgang naar digitale zorg. Zo komt er een subsidieregeling om woningen te realiseren waar ouderen en jongeren samenwonen, zogenoemd intergenerationeel wonen. Ook komen er coaches die zorginstellingen helpen om technologische innovaties goed in te zetten en in te voeren binnen de zorgorganisatie. En er komt een subsidieregeling voor ‘de inzet van gezondheidstechnologie thuis’. Haar plan om de zorg te digitaliseren betekent dat de zorg minder arbeidsintensief wordt.

'Conny Helder heeft gelijk'

De minister heeft groot gelijk, laat Jeroen van Roon, Partner Healthcare Boer & Croon, weten. “Iedereen die in de zorg werkt, weet inmiddels dat nu al op allerlei plekken in het land de zorg in feite niet meer geleverd kan worden in de mate die we graag zouden zien. De mensen in het land moeten zich erop instellen dat zijzelf met mantelzorg een veel grotere bijdrage moeten leveren dan zij hadden voorzien. Veel meer gebruik maken van digitale middelen zal niet de enige oplossing zijn, maar recent onderzoek laat zien dat het wel een belangrijke bijdrage kan leveren.”

Onpersoonlijk?

Van Roon voegt daar aan toe: “Dat mensen hieraan moeten wennen is begrijpelijk. Het klinkt kil en onpersoonlijk. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Door zorgmedewerkers vrij te spelen voor datgene wat ze het liefst doen - echte zorg, gebaseerd op echt contact - kan juist het omgekeerde zich voordoen. En bovendien zijn digitale middelen - mits goed ingezet - ook nog eens beter dan traditionele vormen van zorg.”

Digitale nachtzuster

Van Roon noemt als voorbeeld een ‘digitale nachtzuster’. “Zo houdt een digitale nachtzuster de hele nacht, zonder één seconde in aandacht te verslappen, met volledig respect voor privacy, toezicht. Ook sociale contacten kunnen veel frequenter, en ook meer met gelijkgestemden, worden vormgegeven.”

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.