“Een paar jaar geleden kon ik door reuma in mijn vingers de ventielen van mijn bariton niet meer goed indrukken. Een leven zonder muziek kan ik mij gewoonweg niet voorstellen. Ik ben naar de Sint Maartenskliniek gegaan. Daar kwamen ze erachter dat ik ook artritis psoriatica heb. De medicijnen en handtherapie die ik daarvoor krijg, slaan gelukkig aan. Inmiddels heb ik een andere bariton, met kleppen in plaats van ventielen, die eenvoudiger te bedienen is. Ik kan nu weer volop muziek maken!”

Belangrijke rol

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen speelde al eerder een belangrijke rol in de behandeling van zijn reuma. Zo behoedde de kliniek Giel voor een gedeeltelijke amputatie van zijn tenen. “Door de gewrichtsontstekingen waren mijn tenen scheefgegroeid. Ik kon nauwelijks meer lopen en het heeft een haar gescheeld of ik zou in een rolstoel zijn beland. Mijn orthopedische schoenen moesten om de drie maanden worden aangepast. Volgens de orthopedisch chirurg in het ziekenhuis in Venlo zou alleen een gedeeltelijke amputatie mij kunnen helpen. Ik was daar geen voorstander van en ging op internet op zoek naar een mogelijke andere oplossing. Dat is nu ruim acht jaar geleden. Ik vond de Sint Maartenskliniek. Daar hebben ze mijn tenen rechtgezet door middel van pinnen. Na anderhalf à twee jaar herstel kon ik voor het eerst weer schoenen kopen in een normale schoenenwinkel! Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik daarmee was. Ik heb zelfs weer meegedaan aan de Venloop, een wandeltocht van 25 kilometer. Ik ben huilend de finish overgegaan.”

Geen optredens met bariton door Covid-19

Nu is het niet reuma maar Covid-19 dat roet in het eten gooit. De optredens van het harmonieorkest liggen stil. “Ook de repetities zijn afgelast. Het jubileumconcert van onze harmonie, dat in juli zou plaatsvinden vanwege het 65-jarige bestaan, is een jaar uitgesteld en ons allereerste optreden met de Vrijwillige Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht is helaas ook geannuleerd. Ik oefen nu thuis, zodat we straks niet van voren af aan hoeven te beginnen als we weer mogen optreden.”